Ανακοινώθηκε η επιλογή του TAP

Η κοινοπραξία Shah Deniz II επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ.

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό

σχέδιο του αγωγού Nabucco West.

“Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει “την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου”.

“Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία) Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία).

Σαμαράς: Η Ελλάδα στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων

Την «πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.
Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρόκειται για «τεράστιο έργο» και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση».

«Η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, την επιλογή της αζέρικης κοινοπραξίας φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ υπέρ του προγράμματος του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αυτή αποτελεί «ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα