Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στο Eurogroup εκφράζουν αμερικανικά ΜΜΕ

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στο Eurogroup, εκφράζουν αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας ερωτηματικά και κάποια δυσπιστία, για το ποια θα είναι η τελική έκβαση των συμφωνηθέντων.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν ότι, αυτή τη φορά, για την αποτυχία εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η οποία ανέλαβε υψηλό πολιτικό ρίσκο με την υιοθέτηση επώδυνων μέτρων, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, επαναφέρεται

η πρόταση για διαγραφή του ελληνικού χρέους ή μέρους του, τουλάχιστον κατά 50%. Επίσης, σε αρκετά δημοσιεύματα εμφανίζονται επιφυλάξεις για την επαναγορά ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ακόμη και οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας -μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ-, δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι ότι θα αποδώσει, όπως τονίζεται ενδεικτικά σε σχετική αναφορά της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, που αναδεικνύεται μέσα από τις περισσότερες αναφορές, είναι η άποψη περί “πολιτικού συμβιβασμού” ή “αδύναμου συμβιβασμού” και ότι οι “μεγάλες αποφάσεις” θα παρθούν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη “Νιου Γιορκ Τάιμς” υποστηρίζεται, ότι το αποτέλεσμα των τριών επεισοδιακών νυκτερινών συνεδριάσεων του Eurogroup, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χαρακτηρίζεται ως ένας “αδύναμος συμβιβασμός”. Όπως επισημαίνεται, η πρόσφατη συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να αποφύγει μια άμεση χρεοκοπία και αμβλύνει την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη, κυρίως διότι η συμφωνία δεν συμβάλλει επαρκώς στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ούτε απομακρύνει την ελληνική κυβέρνηση από την ανάγκη εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.

Σε άλλη ανταπόκριση από το Βερολίνο στην ίδια νεοϋορκέζικη εφημερίδα, γίνεται αναφορά σε συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο Eurgroup σχετικά με την Ελλάδα και σημειώνεται, ότι πρόκειται για μια “προσωρινή λύση”, καθώς δεν αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία επέλεξε, για άλλη μια φορά, την παροχή εγγυήσεων αντί της δραστικής μείωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας παράλληλα την πολιτική λιτότητας, που βαθαίνει την ύφεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, διευρύνοντας το χάσμα του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, όπως τονίζεται, προσθέτοντας, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα κρίνονται από τους περισσότερους αναλυτές ως ανεπαρκή. Φαίνεται όμως, ότι παρέχουν τον αναγκαίο χρόνο στην Γερμανίδα Καγκελάριο για την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, όπου είναι πιθανή η ανάδειξη μιας κυβερνητικής συμμαχίας με του Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι υποστηρικτές τόσο των σχεδίων διάσωσης, όσο και των ευρωομολόγων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε άρθρο στη “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” σημειώνεται, ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κίνδυνο και φθίνουσα πορεία εξαιτίας της συνεχιζόμενης

Keywords
Τυχαία Θέματα