Άλλα λόγια από τα Σκόπια στην πρόταση Αβραμόπουλου

Με μια έκθεση ιδεών, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως χωρίς απαντήσεις στα θέματα όπου έθεσε η Αθήνα, αντέδρασαν τα Σκόπια με ένα μήνα καθυστέρηση, στην πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Την απαντητική επιστολή

του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, επέδωσε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Σάσο Στέβκο στον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα.

«Πρωτοβουλία»

«Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά. Ως παράδειγμα, θα ανέφερα την επιστολή της 31ης Ιουλίου 2012 από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του επιπέδου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η ΠΓΔΜ ως έχουσα την πρωτοβουλία για την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Αυτό, βέβαια, η βούληση για πρόοδο στις συνομιλίες δεν προκύπτει από πουθενά στην επιστολή των Σκοπιανών. Μόνο μια αόριστη αναφορά ότι «κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών αξιών και οραμάτων για το μέλλον» και ότι θα πρέπει να ανατεθεί «στους εκπροσώπους μας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς» να διαμορφώσουν «ένα πιο ισορροπημένο και αξιόπιστο πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις θέσεις των δύο χωρών».

Αναφορά στη Χάγη

Αυτό βέβαια που χρήζει παρατήρησης είναι η επιμονή των Σκοπίων στις αδιάλλακτες θέσεις τους, η οποία αναδεικνύεται κυρίως σε δύο παραγράφους.

Στη μία γίνεται αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ): «Η απόφαση και η αξιολόγηση του ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα αυτό, αποτελεί σαφώς κοινό περιουσιακό στοιχείο. Στην ουσία, η ετυμηγορία του ΔΔΧ αναφέρεται, με αμερόληπτο τρόπο, σε μερικές πτυχές των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης».

Στην άλλη παράγραφο όπου γίνεται έμμεση αναφορά στη γνωστή ανιστόρητη επιχειρηματολογία περί «μακεδονικής» ταυτότητας, προτείνεται ταυτόχρονα η… «έξυπνη» ιδέα να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και μετά να τα βρούμε για το όνομα.

«Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε με την πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνέβαλε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να υπερβούμε τη διαφορά μεταξύ των χωρών μας και με ουσιαστικό τρόπο να ενισχύσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση των αξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και

Keywords
Τυχαία Θέματα