Αλ. Τσίπρας προς Ερντογάν: Επιθυμία μου να χτίσουμε γέφυρες σε σταθερά θεμέλια

Tην ανάγκη για συννενόηση και διάλογο τόνισεο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.


"Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες κι όχι να υψώσουμε τείχη. Αλλά οι γέφυρες να στηρίζονταισε γερά θεμέλια,με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο", είπε χαρακτηριστικά.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού:

"Θέλω να σας καλωσορίσω ξανά στην Ελλάδα,

για πρώτη φορά έρχεστε ως Πρόεδρος της Τουρκίας, σε μια επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιθυμία μου είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να είναι σχέσεις συνεννόησης και καλής γειτονίας και πιστεύω ότι το έχω αποδείξει.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο.

Αυτός είναι ο λόγος που ενθάρρυνα τον ΠτΔ να σας προσκαλέσει για να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας κ όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστέψω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Σαν μηχανικός όμως πρέπει να σας πω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει αυτό να γίνει με σταθερά θεμέλια. Με αλληλοσεβασμό, στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

Διαφορές υπήρχαν πάντα και υπάρχουν και σήμερα. Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές και διαφωνίες μας, να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις και με σεβασμό στην άλλη άποψη.

Πιστεύω ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορύσε να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα".

Ερντογάν: Εμείς ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας

Σε διαφορετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση μπροστά στις κάμερες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από ό,τι αυτή στο προεδρικό μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο πρωθυπουργικό μέγαρο, το οποίο έχει επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του άλλες τρεις φορές με τρεις διαφορετικούς Έλληνες πρωθυπουργούς.

Τόνισε πως είναι τιμή του ότι είναι ο δεύτερος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από τη επίσημη επίσκεψη του αειμνήστου προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ.

"Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι. Ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού. Και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ακόμη ότι στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. "Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ως τουρκική δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά, και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που διαβιούν στις δύο χώρες".

Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, τόνισε πως και η Ελλάδα έχει ομογενείς που ζουν σε τουρκικά εδάφη, και δήλωσε πως "εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγινα από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν σε αποχώρηση (Ρωμιών) πολιτών από την Τουρκία και να είμαστε στη σημερινή κατάσταση".

Αλλά, προσθέτει, θεωρεί ότι τα λάθη που έγιναν είναι πια κομμάτι της ιστορίας. "Και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα θεμέλια".

"Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα. Εγώ σε αυτή μας τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου που είναι ευγνώμων στον ελληνικό λαό και σε εσάς προσωπικά", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα