Άκρως επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής στα ράφια

Τον κώδωνα του κινδύνου όσο πιο ηχηρά χτυπά η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ γνωστού και ως ΕΣΚΑΝ για τα σκευάσματα που περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική ιστοσελίδα contra.gr η Χαρά Σπηλιοπούλου υποστηρίζει ότι στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ που ωστόσο περιέχουν αναβολικές ουσίες

που μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραίες για τον άνθρωπο..

“Υπάρχει μία επιδημία στους αθλητές να έχουν την ανάγκη να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής. Θεωρούν ότι με τα συμπληρώματα κλείνουν το κύκλο της προπόνησης και της προετοιμασίας τους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από το μυαλό των αθλητών. Και αυτά τα συμπληρώματα, ειδικά σε εποχές οικονομικής στενότητας, συνιστούν πρόβλημα. Δεν θα πάει ο αθλητής να πάρει το ακριβό και το ελεγμένο σκεύασμα. Θα πάρει το φθηνό. Όλα αυτά τα σκευάσματα κυκλοφορούν χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ, μόνο μία απλή δήλωση. Η σύστασή τους μπορεί να ποικίλει. Μπορεί να περιέχουν από αναβολικά στεροειδή μέχρι διεγερτικά όπως αποκαλύφθηκε και στις περιπτώσεις των δύο παικτών της Superleague. Δεν μπορείς να πείσεις τους αθλητές ότι αυτού του είδους τα συμπληρώματα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σύγκριση με την καλή διατροφή και την παρακολούθηση από έναν καλό διατροφολόγο. Έτσι θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την καριέρα τους αλλά και την υγεία τους”.

Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ αναφέρθηκε και στα κρούσματα αιφνίδιων θανάτων που είχαν μια αύξηση τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό .” “Έχουμε και στην Ελλάδα αιφνίδιους θανάτους ατόμων νεαρής ηλικίας τα οποία είτε αθλούνται ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά και σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Είχαμε και πέρυσι τέτοια κρούσματα. Αιφνίδιοι θάνατοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τις δούμε μία προς μία. Κάποιοι από αυτούς τους θανάτους όντως μπορεί να οφείλονται σε χρήση απαγορευμένων ουσιών ή σε απαγορευμένες μεθόδους. Όμως υπάρχουν και θάνατοι που οφείλονται σε νοσήματα όπως η λευχαιμία η οποία έχει κατά βάση γενετική καταβολή. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις ένα παιδί που πεθαίνει από λευχαιμία τη στιγμή που αν ψάξεις το οικογενειακό ιστορικό θα βρεις και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης υπάρχουν πολλοί θάνατοι καρδιακής αιτιολογίας”.

Τέλος υποστήριξε ότι προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΕΣΚΑ χρειάζεται αναδιοργάνωση, “την θεωρώ εντελώς απαραίτητη. Το ιδανικό θα ήταν η εφαρμογή του νέου κώδικα αντιντόπινγκ να συμπέσει με τη σύσταση ενός νέου οργανισμού. Αυτή είναι η ελπίδα μου και η ευχή μου”, κατέληξε .

Keywords
Τυχαία Θέματα