Αιθαλομίχλη: «αβάντες» της κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών αποτυπώνουν με έναν πολύ πιο ανάγλυφο τρόπο ότι οι εικόνες «των αθλίων» του Βίκτορος Ουγκώ ή οι εικόνες κοινωνικής εξαθλίωσης που περιγράφονται στα βιβλία του Ντίκενς προ δύο αιώνων και περισσότερο είναι μάλλον εικόνες απ’ το μέλλον. Είναι εικόνες των δικών μας ημερών. Το παράδειγμα της αιθαλομίχλης που συνδέεται με την πολιτική που ακολουθείται στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ένα μόνο απ’ τα πιο χαρακτηριστικά

σημεία των καιρών μας, των καιρών της οικονομικής κρίσης.

Κάπου εδώ αρχίζουν οι κωμικοτραγικές εικόνες στη διαχείριση του προβλήματος που από πολιτική άποψη θα μπορούσε εν είδη υπερβολής να πει κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει αβάντες στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα τι νόημα έχει να συσκέπτονται οι συναρμόδιοι υπουργοί για το θέμα και το δια ταύτα αυτών των συσκέψεων να είναι τελικά οι κυβερνητικές εκκλήσεις προς τους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση του όποιου καύσιμου υλικού πλην του πετρελαίου θέρμανσης για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή που επαφίεται στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη το πρόβλημα και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πραγματική αδυναμία χρήσης πετρελαίου θέρμανσης από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και των νοικοκυριών; Είναι θα λέγαμε στα όρια της πρόκλησης οι δηλώσεις Μανιάτη για χρήση καθαρής ενέργειας απ’ τους πολίτες.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση «δίνει πάσες» στο ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί για «θράσος και υποκρισία» σημειώνοντας ότι «Ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια γιατί αυξάνονται τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Τι τους προτείνει αλήθεια; Να παγώνουν οικειοθελώς;»

Μάλιστα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Και σαν να μην έφτανε αυτό, μιλάει για παροχές δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος μόνο όταν ξεπεραστούν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια των σωματιδίων, ενώ λογικά δωρεάν ρεύμα θα πρέπει να δοθεί εξαρχής στους πολίτες για να ζεσταθούν, ώστε να προληφθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Πρόκειται για παραλογισμό».

Ο παραλογισμός όμως αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Για μεν την κυβέρνηση γιατί πράγματι ισχύουν αυτές οι πλευρές της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απ’ την άλλη και η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δημαγωγεί συνειδητά είτε έχει άγνοια των δεδομένων. Δεν μπορεί να υπάρξει παροχή δωρεάν ρεύματος σε κανέναν πολίτη γιατί η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ήταν πλήρως κρατική η ΔΕΗ και γενικότερα η ενέργεια. Ωστόσο αυτό αντίκειται της ελεύθερης αγοράς και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Και εδώ αρχίζει η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερα του τμήματος εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ που ομνύει στο «ευρωπαϊκή στροφή του Τέξας».

Όμως αυτά τελικά καταλήγουν να είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην οργή για τους υπεύθυνους και ο πολίτης ψάχνοντας από κάπου να πιαστεί, στρέφεται σε αυτόν που μιλάει όσο είναι δυνατό περισσότερο για τα προβλήματά του και προτείνει έστω και ρητορικά κάτι διαφορετικό απ’ το ισχύον. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το δημοσκοπικό τοπίο γεμάτο αιθαλομίχλη για την παρούσα κυβέρνηση.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα