Αίγυπτος: φαραωνικά ποσοστά για τον πρόεδρο Σίσι

Με περίπου 16.000 πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» αλλά και άλλων κοσμικών πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων (οργανώσεις μιλούν για 41.000) από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, περισσότερους από 1.000 νεκρούς στις διαδηλώσεις κατά της ανατροπής του Μούρσι από το στρατό, δεκάδες δημοσιογράφους φυλακισμένους και με τα κινήματα νεολαίας και τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Μουμπάρακ

το 2011 να έχουν τεθεί εκτός νόμου, το σίγουρο είναι ότι ο Σίσι δεν έδωσε μαθήματα δημοκρατίας

Αναμενόμενα νικητής εξήλθε από τις, αρχικώς, διήμερες, και στην πορεία τριήμερες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης στην Αίγυπτο, ο στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επικεφαλής του αιγυπτιακού ΓΕΣ, και ισχυρός άνδρας της χώρας μετά την ανατροπή του Μουχάμαντ Μούρσι, της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», πέρυσι το καλοκαίρι. Η νίκη του, που πανηγυρίστηκε ζωηρά από τους υποστηρικτές του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να παραμεριστούν οι «σκιές» που την βαραίνουν τόσο ως αποτέλεσμα όσο και ως διαδικασία.

Ο Σίσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, συγκέντρωσε το 93% των ψήφων σε μια διαδικασία, στην οποία συμμετείχε το 46% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το ποσοστό αποδοχής του μεταξύ των ψηφισάντων, όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν είναι αυτό που αμφισβητείται. Όσοι ήθελαν το Σίσι πήγαν και ψήφισαν. Αυτό που αμφισβητείται από αρκετούς είναι το ποσοστό συμμετοχής καθώς ο αιγυπτιακός λαός δεν φημίζεται για την ενθουσιώδη συμμετοχή του σε διαδικασίες που σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνεται ως «στημένες». Επίσης, πολλοί από αυτούς που δεν θα ψήφιζαν τον Σίσι δεν είχαν καν τη δυνατότητα να το πράξουν μετά το σαρωτικό κύμα καταστολής και τρομοκράτησης που έχει πλήξει όχι μόνο την ισλαμιστική «Μουσουλμανική Αδελφότητα» αλλά και τις καθαρά κοσμικές πολιτικές δυνάμεις που τάχθηκαν ενάντια σε κάθε έκφραση αυταρχισμού και καταπίεσης είτε φορούσε στρατιωτική στολή είτε θρησκευτικό μανδύα.

Με περίπου 16.000 πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» αλλά και άλλων κοσμικών δημοκρατικών δυνάμεων στη φυλακή, (με βάση τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας γιατί οργανώσεις μιλούν για 41.000) από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, περισσότερους από 1.000 νεκρούς στις διαδηλώσεις κατά της ανατροπής του Μούρσι από το στρατό, δεκάδες δημοσιογράφους φυλακισμένους και με τα κινήματα νεολαίας και τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Μουμπάρακ το 2011 να έχουν τεθεί εκτός νόμου, το σίγουρο είναι ότι ο Σίσι δεν έδωσε μαθήματα εκδημοκρατισμού και ελεύθερης έκφρασης των πολιτικών απόψεων. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η ουσία της όλης ιστορίας. Μέσα από μια απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία, ο στρατός υπό την μορφή του Σίσι αποπειράθηκε να νομιμοποιήσει, τυπικώς έστω, την ανακατάληψη της εξουσίας. Μια ανακατάληψη που έγινε υπό την μορφή λαοπρόβλητου πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο με αριστοτεχνική εκμετάλλευση της βαθιάς δυσφορίας που είχε προκαλέσει ο εξίσου δικτατορικός τρόπος διακυβέρνησης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και εξελίχθηκε σε κανονικό αιματηρό πραξικόπημα μέσα από τη στυγνή καταστολή κάθε φωνής διαμαρτυρίας και αντίστασης, στο όνομα της αντιμετώπισης του «κινδύνου που εκφράζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Μετά από όλα αυτά, το κατά πόσο έχει νομιμότητα ένας πρόεδρος που εκλέγεται με συμμετοχή 46%, είναι σίγουρα ένα ερώτημα αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσει εναντίον του η, επίσης εκτός νόμου τώρα, «Μουσουλμανική Αδελφότητα» που είχε καλέσει σε μποϋκοτάζ. Άλλωστε, ο Μούρσι, του οποίου η εκλογή πανηγυριζόταν ως μια από τις πλέον μαζικές στην πρόσφατη αιγυπτιακή ιστορία, δεν χαρακτηρίστηκε παρά από 52% συμμετοχή. Εκ των συμμετεχόντων είχε λάβει 51%.

Ερώτημα, επίσης, τίθεται και επί της ίδιας της διαδικασίας, δηλαδή για το πώς ακριβώς την τελευταία στιγμή και ενώ οι κάλπες ήταν έτοιμες να κλείσουν, δόθηκε παράταση άλλης μιας μέρας στην ψηφοφορία που με τους υποστηρικτές του Σίσι και του στρατού να εκλιπαρούν με όλα τα μέσα τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και να απειλούν με δυσβάσταχτα πρόστιμα όποιον δεν θα το έκανε. Τέλος, σοβαρό, πλην ούτε αυτό καινούργιο, είναι και το στοιχείο της νοθείας και των παρατυπιών που κατήγγειλε ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι, ο Χαμντήν Σαμπάχι, πρώην νασερικός, ο οποίος αν και στις περασμένες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 20%, εμφανίζεται τώρα να καταποντίζεται στο 3%. Ο Σαμπάχι παραδέχτηκε την ήττα του αλλά υποστήριξε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτιά του «βγήκαν» άκυρα. Συνολικά, καταμετρήθηκαν 1,07 εκατομμύρια άκυρα ψηφοδέλτια. Το πιθανότερο είναι ότι εκτός από την διόλου αδιανόητη νοθεία, ο Σαμπάχι «πλήρωσε» και το γεγονός ότι με τη συμμετοχή του συνέβαλε στην νομιμοποίηση μιας διαδικασίας την οποία καταγγέλλουν οι πολιτικές κοσμικές προοδευτικές δυνάμεις, τις οποίες θεωρητικά εκπροσωπεί, και που είχαν στηρίξει τα πρώτα βήματα των διαδικασιών εκδημοκρατισμού που ακολούθησαν την ανατροπή Μουμπάρακ ενώ βρέθηκαν απέναντι και στην καταστολή της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Μετά το θρίαμβο, ο Σίσι καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της Αιγύπτου. Η χώρα που θεωρείται ναυαρχίδα του αραβικού κόσμου, με τεράστια πολιτική, συμβολική και γεωστρατηγική σημασία, παραπαίει υπό το βάρος της διαρκώς επιδεινούμενης οικονομίας, η οποία λόγω της παρατεταμένης αστάθειας έχει φτάσει σε οριακά σημεία. Ο Σίσι και ο στρατός καλείται περισσότερο από άμεσα να βρει τρόπους ν’ ανακουφίσει το 40% του αιγυπτιακού λαού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τονώνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις για εργασίας για δεκάδες εκατομμύρια νέους που βουλιάζουν στην ανεργία. Αν σε αυτά προστεθεί και η αστάθεια που θρέφει η τρομοκρατική δράση ισλαμιστικών ομάδων, κυρίως, στη χερσόνησο του Σινά αλλά συχνά – πυκνά και σε μεγάλα αστικά κέντρα, (φαινόμενο που τα προηγούμενα χρόνια είχε εξαλειφθεί σχεδόν ολοσχερώς συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τουρισμού), τότε κάθε άλλο παρά ρόδινη προδιαγράφεται η θητεία ενός ακόμη στρατιωτικού που θα το παίξει φαραώ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή.

Πηγές: bbc, reuters, guardian, Egypt Independent

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα