Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα στο Αφγανιστάν και στα, εκεί, αμερικανικά στρατεύματα

Επίσκεψη – αστραπή πραγματοποίησε την Κυριακή στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος, για να μιλήσει σε ορισμένους από τους περίπου 32.000 Αμερικανούς στρατιώτες που παραμένουν εκεί ενόψει της ολοκλήρωσης της αμερικανικής επιχείρησης της χώρας στα τέλη του χρόνου αλλά για να κάνει άλλη μια, μάταιη όπως αποδείχτηκε, προσπάθεια να προχωρήσει η συμφωνία «ασφαλείας» που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπογράψει με την αφγανική ηγεσία για να νομιμοποιηθεί η παραμονή περίπου 10.000 – 15.000 στρατιωτών της στη χώρα και μετά το 2014. Απευθυνόμενος στους στρατιώτες που επισκέφτηκε στη βάση

Μπαγκράμ, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, ο Ομπάμα τόνισε ότι «ο πλέον μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ θα φθάσει στο τέλος του με υπεύθυνο τρόπο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη δέσμευσή του να παραμείνουν «στο πλευρό του Αφγανιστάν» εφόσον βέβαια υπογραφεί η περιβόητη συμφωνία. «Μετά από όλες τις θυσίες που κάναμε, θέλουμε να διατηρήσουμε όσα μας βοηθήσατε να κερδίσουμε, είπε στους στρατιώτες, και γι αυτό θα διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί σαν βάση εξαπόλυσης επίθεσης κατά της χώρας μας».

Ο Ομπάμα επέλεξε προσεκτικά τη χρονική συγκυρία της επίσκεψής του. Φρόντισε να πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν από την Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων, για τις ΗΠΑ, και ενώ δέχεται σφοδρή κριτική για έλλειψη φροντίδας προς τους βετεράνους του αμερικανικού στρατού, τόσο από το Αφγανιστάν όσο και από το Ιράκ. Γι αυτό άδραξε την ευκαιρία για να δεσμευτεί ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ήδη περισσότερα προγράμματα στήριξης προς τους βετεράνους, τόσο για να βρίσκουν εργασία όσο και για να έχουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική και πρακτική στήριξη αν είναι μόνιμα ανάπηροι και την απαραίτητη ψυχιατρική βοήθεια αν έχουν παρουσιάσει ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως πάρα πολλοί από αυτούς. Η παρουσία του Ομπάμα ενώπιον των στρατιωτών έκλεισε με την εικόνα, σε video wall, μιας αμερικανικής σημαίας που είχε βρεθεί σχεδόν άθιχτη αν και μαυρισμένη στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, σε ένα συγκινησιακό κρεσέντο.

Άρνηση Καρζάι να δει τον Ομπάμα

Αντίθετα με τη θερμή υποδοχή στη βάση Μπαγκράμ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν, άνθρωπος που συνεργάστηκε εξαρχής με τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα και επί 13 χρόνια έπαιξε το ρόλο, ως ένα βαθμό, του τοποτηρητή τους, δεν δέχτηκε να δει τον Ομπάμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Χαμίντ Καρζάι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Ομπάμα για την άφιξή του, λίγες ώρες νωρίτερα, και προσκλήθηκε να μεταβεί στη βάση Μπαγκράμ για συνάντηση. Επικαλούμενος έλλειψη ενημέρωσης αρνήθηκε να μεταβεί και προτίμησε να καλέσει τον Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο, γνωρίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μετέβαινε εκεί.

Ο «καλός και συνεργάσιμος» Καρζάι «έχει βγάλει δόντια» τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να υπογραφεί η «συμφωνία ασφαλείας». Για πολλούς αναλυτές, ο λόγος της δυσφορίας του Καρζάι είναι ότι το τέλος της παρουσίας των νατοϊκών στρατευμάτων θα σημάνει το τέλος και της δικής του πολιτικής καριέρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλειά του εντός Αφγανιστάν. Δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανική επίθεση και την νατοϊκή επιχείρηση, η ανεργία καλπάζει, όπως και η διαφθορά, οι υποδομές παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να υπάρχουν και να κάνουν κουμάντο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ενώ επιτίθενται και στην πρωτεύουσα, η παραγωγή του οπίου έχει 36πλασιαστεί και οι «αφγανικές δυνάμεις», όταν δεν είναι διάτρητες από συμπαθούντες των Ταλιμπάν, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ελέγχουν παρά ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα. Και μόνο η προοπτική της αμερικανικής αποχώρησης, έστω και αν δεν είναι ολοκληρωτική, έχει πυροδοτήσει κύμα αποχωρήσεων των όποιων επενδυτών είχαν εμφανιστεί.

Ο Καρζάι, εδώ και πολλούς μήνες, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν επιμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «μέση λύση». Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καρζάι επέλεξε, οψίμως, να σηκώσει «μπαϊράκι» απέναντι στους Αμερικανούς (τους οποίους πλέον κατηγορεί ότι «επέβαλλαν έναν πόλεμο στη χώρα του», χωρίς τον οποίο βέβαια τον ίδιο δεν θα τον γνώριζε κανείς) στην προσπάθειά του να διεκδικήσει «χώρο» στην απολύτως χαώδη πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και να παζαρέψει μαζί τους τόσο την συνεχιζόμενη στρατιωτική τους παρουσία όσο και το δικό τους μέλλον.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση παραμένει μάλλον σε αδιέξοδο καθώς ούτε ο ίδιος έχει εξασφαλίσει κάτι αλλά ούτε η Ουάσινγκτον έχει την συμφωνία που επιθυμούσε και στο «πακέτο επιτυχίας» που θα επιθυμούσε. Ο Λευκός Οίκος ήθελε η συμφωνία αυτή να έχει υπογραφεί πριν την ανάληψη της προεδρίας από το διάδοχο του Καρζάι ο οποίος θα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τις επόμενες εβδομάδες εκτιμώντας ότι ο όποιος νέος Αφγανός πρόεδρος θα θέσει νέους όρους και θα αρχίσει ένα νέο ατελείωτο παζάρι σε μια στιγμή που η Ουάσινγκτον επιθυμεί σφοδρά να δώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέλος στην αιμορραγία Αφγανιστάν με έναν τρόπο που θα συμφέρει την ίδια.

Πηγές: bbc, reuters, the guardian, upi

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα