Αγκάθι το χρηματοδοτικό κενό μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ

Ένα ακόμη αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, προστέθηκε μετά τη χθεσινή εξέλιξη με τη ΔΕΠΑ. Δεν έφτανε η αντίδραση των τροικανών στη μείωση φόρων (αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αποδεχθούν πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για 6 μήνες) έρχεται τώρα και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Αφορά τους στόχους του Μνημονίου

για τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες, χωρίς την πώληση της ΔΕΠΑ πέφτουν έξω κατά 800-900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις με την τρόικα ετέθη από την ελληνική πλευρά το θέμα της αναθεώρησης των στόχων για τα έσοδα τα οποία για το 2013 θα έπρεπε να ανέλθουν σε 2,5 δις ευρώ ή στη χειρότερη περίπτωση σε 1,8 δις ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα δινόταν από τους Ρώσους, ωστόσο, αυτό φαίνεται να χάνεται. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα απαιτήσει η τρόικα να μαζέψουμε από αλλού αυτά τα λεφτά; Ειδικά αν η Κομισιόν είναι αυτή που οδήγησε στο ναυάγιο;

Ο εφιάλτης των νέων μέτρων επανέρχεται, αν και πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι τα σενάρια αυτά είναι αστειότητες και ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν υπάρχει εμπλοκή της Κομισιόν», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Δύο είναι, πλέον τα σενάρια για το πώς θα καλυφθεί το κενό στα έσοδα: Είτε θα μετατεθεί ο στόχος για τον επόμενο χρόνο ώστε να βγει ξανά σε διαγωνισμό η ΔΕΠΑ. Έτσι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αρκεί φυσικά να το αποδεχθεί η τρόικα. η οποία αν το κάνει εμμέσως θα αποδέχεται και την ανάμειξη της Κομισιόν στο ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

Είτε θα πάμε σε νέα μέτρα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο του 2012, που δεν θα αφορούν μειώσεις μισθών και φόρων αλλά νέες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες και καταργήσεις και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που υπάρχουν. Η επιβολή νέων μέτρων, πάντως, εκτός του ότι αποκλείστηκε από τον πρωθυπουργό, είναι δύσκολο να γίνει σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και θα δημιουργήσει και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η νέα εξέλιξη να φέρνει πιο κοντά τη λήψη μέτρων από την πλευρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ με νέο κούρεμα στο χρέος που θα βοηθήσει και στη μείωση των τοκοχρεολυσίων που πληρώνει η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα