Αυξήθηκε ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Ο αριθμός των θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκε το 2016, σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για την Τρομοκρατία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 30 τέτοιες επιθέσεις στη δυτική Ευρώπη το 2016, από 23 το 2015, ενώ η αύξηση είναι δραματική σε σχέση με τις δύο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή το 2014 και τις πέντε που είχαν καταγραφεί το 2013.

Επιπλέον οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν γίνει πιο θανατηφόρες: από αυτές σκοτώθηκαν κατά μέσον όρο 26,5 άνθρωποι το 2015 και το 2016,

από τους τέσσερις τον χρόνο που καταγράφονταν κατά μέσον όρο τα τρία προηγούμενα χρόνια. Η πιο αιματηρή επίθεση που καταγράφηκε στη δυτική Ευρώπη ήταν οι συντονισμένες τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ειδικούς, το ISIS, στο οποίο αποδόθηκε η ευθύνη για επτά από τις 10 πιο πολύνεκρες επιθέσεις μετά το 2012, ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τη χρήση μαχαιριών και οχημάτων αντί των πυροβόλων όπλων και των εκρηκτικών από τους οπαδούς του. "Αυτός ο τρόπος δράσης είναι πολύ διαφορετικός από την απειλή της αλ Κάιντα, η οποία είχε εμμονή με τις μαζικές απώλειες, καταρρίπτοντας αεροσκάφη", επισήμανε ο Σατζάν Γκόχελ, διευθυντής του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας στο think tank, Asia-Pacific Foundation. "Αυτό που προσπαθεί να κάνει το ISIS είναι να υπάρξει μεγαλύτερος όγκος επιθέσεων, αλλά αυτές να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε όρους κόστους και να είναι απλούστερες", πρόσθεσε ο ίδιος.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα