Αυξήσεις πάνω από 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

(Ανανεωμένο) Εφιαλτικές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το δυσθεώρητο 25% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος Χαμηλής Τάσης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αναδρομικές από 1ης Ιανουαρίου 2013 αυτές αυξήσεις είναι μόνο για το πρώτο 4μηνο του έτους, καθώς θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις: Μία από 1ης Μαΐου και ακόμη μία από 1ης Ιουλίου 2013! Μάλιστα, για τις δύο επόμενες αυξήσεις το υπουργείο

δεν έδωσε την παραμικρή ενημέρωση.

Από την άλλη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει αύξηση στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το υπουργείο ανακοίνωσε νέες αυξημένες κατά 37,6% (!!!) τιμές σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, μειωμένο κατά 24,6% είναι για το 2013 το τιμολόγιο πολυτέκνων.

Αν και το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης της τάξης του 3%(!) για τους οικιακούς καταναλωτές, η μεσοσταθμική αύξηση είναι της τάξης του 16,6%.

Στις αυξήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 5% που θα επιβληθεί στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων από τη ΔΕΗ, αλλά και η αύξηση κατά 24% στο Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) – πρώην τέλος ΑΠΕ.

Έχει σημασία να τονιστεί, εξάλλου, ότι τα κλιμάκια κατανάλωσης από 7 που ήταν πέρυσι από 1ης Ιανουαρίου γίνονται 5 για να καταλήξουν από 1ης/7/2013 μόλις σε δύο: ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο και από 2.000 kWh και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει μεσοσταθμικές αυξήσεις που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7% για το 2013 για τα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ για το ΚΟΤ πρότεινε μηδενική αύξηση. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περιόρισε στο 13% τις μεσοσταθμικές αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι «η μέγιστη προσπάθεια της κυβέρνησης οδήγησε στις χαμηλότερες δυνατές αναπροσαρμογές στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη:

•Τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις.

•Τη δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων των λειτουργικών δαπανών των δραστηριοτήτων παραγωγής-εμπορίας της ΔΕΗ. Το ΥΠΕΚΑ καθόρισε με Υπουργική Απόφαση στο ποσό των 2.890 εκατομμυρίων ευρώ τις προς ανάκτηση δαπάνες της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης. Περιέκοψε δηλαδή επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από το αντίστοιχο ποσό στην εισήγηση της ΡΑΕ.

•Την υποχρέωση της χώρας μας για τη σύνδεση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος της παραγωγής και διάθεσης και την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή Τάση, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

•Καθώς και το γεγονός ότι από το 2013 και μετά η ΔΕΗ υποχρεούται από Ευρωπαϊκή Οδηγία να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων (βάσει των €270 εκατομμυρίων για διοξείδιο του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση λόγω CO2 ανέρχεται στο 5%).

Διευρύνεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Στον αντίποδα των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διεύρυνση και ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο -όπως αναφέρει το υπουργείο- επιφέρει σημαντική ανακούφιση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι οικονομικά ασθενείς, άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που εξαρτώνται από μηχανική υποστήριξη.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να αξιοποιήσουν τις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου ΚΟΤ όλοι όσοι είναι δικαιούχοι. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενημερώσει το σύνολο των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διεύρυνση του ΚΟΤ, προκειμένου να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την ενημέρωση των πελατών τους και έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα