Αδειάζουν όλοι τον Κουβέλη - Συζήτηση μόνο για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα, είπε ο Καμμένος

"Θαλασσοδέρνεται" σε νέα τρικυμία η κυβέρνηση, η οποία έσκασε από το πουθενά, με την υπόθεση ενοικίασης γαλλικών φρεγατών.

Η πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης, Φώτη Κουβέλη, να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η Ελλάδα πήρε από την Γαλλία δυο φρεγάτες με leasing, άνοιξε γαϊτανάκι διαψεύσεων

από την γαλλική πλευρά, εκθέτοντας την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Καμμένος: Συζητήθηκε η κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Ο Πάνος Καμμένος πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διέψευσε τον Φώτη Κουβέλη για τα περί συμφωνίας να πάρουμε δύο γαλλικές φρεγάτες, αναφέροντας ότι η μόνη συζήτηση που υπήρξε ήταν μεταξύ Τσίπρα- Μακρόν για την δυνατότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα.

Όπως είπε μάλιστα, σε υψηλότατο επίπεδο, Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

και εξήγησε: Μόνο αυτή η συνομιλία υπήρχε. Σε αυτό ο πρόεδρος μακρόν φάνηκε θετικός. σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό με τον πρόεδρο Μακρόν.

Γαϊτανάκι αδειασμάτων

Η γαλλίδα υπουργός Εθνικής Αμύνης, "άδειασε" την κυβέρνηση για τα περί συμφωνίας, δηλώνοντας ορθά-κοφτά ότι συμφωνία δεν υπάρχει και πως το γαλλικό Ναυτικό δεν δύναται να παραχωρήσει τις φρεγάτες στην Ελλάδα καθόσον είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

Πρόσθεσε βέβαια ότι "παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία".

Το άδειασμα της γαλλίδας υπουργού, έφερε και άδειασμα του Φώτη Κουβέλη από το Μαξίμου. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι υπό διερεύνηση διάφορα projects και οψέποτε υπάρξει συμφωνία με την Γαλλία θα ενημερώσει η κυβέρνηση, επισήμως.

Στο Μαξίμου εξάλλου, δεν είναι καθόλου ευτυχείς με την τροπή που πήρε η υπόθεση, γεγονός που οφείλεται στη βιάση του κ. Κουβέλη να ανακοινώσει συμφωνία η οποία τυπικά τουλάχιστον ούτε είχε ολοκληρωθεί ούτε είχε καταστεί, τυπικά ανακοινώσιμη.

Και τούτο, προδήλως, γιατί η ασυνεννοησία και η σύγχυση, εξέθεσαν την κυβέρνηση εντός, εκτός και... επί τ' αυτά.

Οι αντιδράσεις του γαλλικού ΥΠΕΘΑ άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι εκφράζουν δυσαρέσκεια για την δημοσίευση της εν λόγω υπό διερεύνηση, συμφωνίας.

Συμφωνία όχι αλλά ούτε ναυάγιο

Το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο για την γκάφα Κουβέλη είναι βαρύ μεν, αλλά οι τόνοι αναμένονται να πέσουν ,καθώς αυτό που επιθυμεί το Μαξίμου είναι να φύγει γρήγορα από την ατζέντα η υπόθεση με τις φρεγάτες.

Παράλληλα ωστόσο, αυτό που διαμηνύεται από παροικούντες στο Μαξίμου είναι ότι συμφωνία μπορεί να μην υπάρχει με τη Γαλλία, αλλά δεν υπάρχει ούτε και "ναυάγιο" στις συνομιλίες των δύο πλευρών.

Κοινώς, οι συζητήσεις και η "διαπραγμάτευση" για το εάν, πόσες, με ποιο τρόπο και τι κόστος θα πάρει η Ελλάδα γαλλικές φρεγάτες, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Και μπορεί η σπουδή με την οποία ο κ. Κουβέληςέσπευσε να ανακοινώσει συμφωνία που δεν είχε ολοκληρωθεί να έχει προκαλέσει τόμπολα δυσμενών αντιδράσεων, ωστόσο οι δηλώσεις του, δεν ήρθαν από το πουθενά.

Το συζήτησαν Τσίπρας- Μακρόν

Πρόκειται εξάλλου για συνεννόηση την οποία είχαν κάνει σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Την παραμονή των πυραυλικών επιδρομών ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας στη Συρία, ο Εμ. Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, οι δυο αξιωματούχοι "επικεντρώθηκαν στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα