Α. Σαμαράς: “θα κάνω την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση”

«Σπάμε απανωτά ρεκόρ Γκίνες». Mε τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε από το Βουκουρέστι όσα έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όσα αρνητικά έχει πετύχει τα οποία όμως αντί να την σκοτώνουν μπορούν να την κάνουν πιο δυνατή. Μιλώντας από το βήμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μέσα σε 3 χρόνια έχει περάσει πρωτοφανή μέτρα, η οικονομία

είναι σε ύφεση πάνω από 5 χρόνια ενώ έχει χαθεί περί το 20% του ΑΕΠ.

«Αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει όλη η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει κι αν μάθαμε κάτι από τις δυσκολίες που ζούμε είναι ότι χωρίς ανάπτυξη η λιτότητα φέρνει καταστροφή, ότι η κοινωνία δεν είναι μηχάνημα και οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά που μπορείς να τα αφαιρείς και να βάζεις άλλα. Πρέπει να φτιάξουμε το πρόβλημα διατηρώντας την κοινωνική συνοχή διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή» είπε και συνέχισε δίνοντας τη δική του υπόσχεση: «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να φέρουμε τη χωρά στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας… Οφείλω στη χώρα μου να ανατρέψω την κατάσταση, οφείλω στην Ευρώπη να κάνω την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση, οφείλω στο ΕΛΚ να δείξω ότι οι δικές μας αξίες είναι υπεύθυνες και δίνουν προοπτική από την κρίση» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα θα γίνει «ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Χαρακτηριστικές εκφράσεις που έκαναν αίσθηση στο Βουκουρέστι ήταν όταν είπε «τα ιδανικά μας θα μας βγάλουν πιο δυνατούς από την κρίση» και «από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία, και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story».

Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την τρόικα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσει οριστικά και η Ελλάδα θα πάει πιο πέρα τονίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος πως κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να επιτευχθεί σύντομα, ώστε να κινηθούμε προς την ανάκαμψη».

Είναι προφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δώσει το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, ένα κλίμα υπερπροσπάθειας που γίνεται ώστε η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά βοηθούμενη από την Ευρώπη.

Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κουρφής ο κ. Σαμαράς στέλνει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτες θυσίες και το μόνο που ζητά είναι να μην αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Και φυσικά, η ελληνική αντιπροσωπεία πάει στις Βρυξέλλες, όχι περιμένοντας να ληφθούν αποφάσεις, αλλά περιμένοντας μια ισχυρή δήλωση στήριξης των προσπαθειών της και μια κίνηση από την ΕΕ ότι αναγνωρίζονται οι θυσίες του λαού.

Αποσπάσματα από την ομιλία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκπροσωπώ εδώ τη χώρα που πολλοί θεωρούν τον “πιο αδύναμο κρίκο” της Ένωσής μας σήμερα – ή τουλάχιστον, μέχρι πολύ πρόσφατα…
Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει αυτή την εικόνα, αλλά και την τύχη της. Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματ

Keywords
Τυχαία Θέματα