Wall Street Journal: Η Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί την συμφωνία για την Ελλάδα

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί τις προσφορές της Ευρώπης παρά τις επιφυλάξεις, λένε γνώστες των συνομιλιών.

Στη μάχη της Ευρώπης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα,

η Γερμανία έχει έναν τρόπο να κερδίσει. Η Γερμανία, η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, πιέζει σε μεγάλο βαθμό το ΔΝΤ να δεχθεί υποθετικές διαβεβαιώσεις ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον, αν χρειαστεί, παρά την σαφή και εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που ήθελε το ΔΝΤ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συνομιλίες.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ό,τι προσφέρεται, ακόμη και αν το προσωπικό του ΔΝΤ είναι δυσαρεστημένο γι 'αυτό, λένε όσοι γνωρίζουν. Το ΔΝΤ δέχεται επίσης σημαντική ευρωπαϊκή πίεση να δεχθεί τις ελληνικές πολιτικές λιτότητας που είναι λιγότερο συγκεκριμένες από τις περικοπές που ήθελε το ΔΝΤ. Μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και κάποιοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι το διοικητικό συμβούλιο του ελέγχεται από τη Γερμανία, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις ΗΠΑ, κανένας από τους οποίους δεν θέλει μια νέα κρίση στην Ελλάδα. Αυτή η ισχυρή πραγματικότητα εξασθενίζει την απειλή του ΔΝΤ να αποχωρήσει από την ελληνική διάσωση αν δυσαρεστηθεί.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές προκλήσεις που απειλούν να καταστρέψουν το εξηνταετές έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την ένωση, η μεταναστευτική κρίση, καθώς και η άνοδος ευρωσκεπτικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καμία όρεξη για άλλον ένα γύρο μικροπολιτικής με την Ελλάδα, όπως το 2015, και θέλουν μια συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα καθορίζει το μέλλον της Ελλάδας, τουλάχιστον για τώρα.

Οποιαδήποτε συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανό να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υιοθέτησε δημόσια μια σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση χρέους- έχει ήδη επιτρέψει την έναρξη συζητήσεων αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν στο μέλλον. Μια συμφωνία, για την επίτευξη της οποίας πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πλέον σίγουροι στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μια υπόσχεση από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, να κρατήσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας κάτω από ένα ορισμένο όριο. Αυτή η υπόσχεση θα συνεπαγόταν χαλάρωση των όρων των δανείων στην Ελλάδα "εάν κριθεί απαραίτητο".

Είναι καθοριστικής σημασίας για το Βερολίνο, ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να καθυστερήσει μέχρι το 2018, μετά τις εκλογές της Γερμανίας το 2017. Ο Σόιμπλε και το αφεντικό του, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν προς το παρόν οποιαδήποτε ουσιώδη μεταβολή στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που θα τους αναγκάσει να κάνουν μια δύσκολη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι σκέφτονται.

Μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος και τη λιτότητα θα επιτρέψει στην Αθήνα να επιβιώσει αυτό το καλοκαίρι, όταν πολλά ομόλογα λήγουν. Αλλά είναι απίθανο να επιλύσει την επταετή κρίση χρέους της χώρας. Οι συμμετέχοντες στην ταραγμένη διάσωση ετοιμάζονται για περαιτέρω παράταση των διαπραγματεύσεων κατά τα προσεχή έτη, για την οικονομία και άλλα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν στην Ελλάδα. Η κύρια πηγή της φετινής εκ νέου κλιμάκωσης του ελληνικού έπους του χρέους είναι η επιμονή της Γερμανίας, ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης, εκτός αν το ΔΝΤ συμφωνήσει να επαναλάβει τον δικό του δανεισμό στην Αθήνα. Ο δανεισμός του ΔΝΤ ήταν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ δήλωσε ότι "το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο".

Το ΔΝΤ προσπαθεί επίσης να διατηρήσει τις απαιτήσεις του για τις δημοσιονομικές διορθώσεις στην Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε την προτεινόμενη φόρμουλα της Ελλάδας για επιπλέον εξοικονόμηση σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι χαθούν ως "ad hoc", "όχι πολύ αξιόπιστους" και είπε ότι υπολείπονται των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, η Ευρώπη δέχθηκε μια τροποποιημένη έκδοση της ελληνικής πρότασης. Η συμφωνία αφήνει ανοικτό το πώς η Ελλάδα θα κάνει μόνιμη την εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού της. Το ΔΝΤ ήθελε προηγουμένως η Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανό να κερδίσει μόνο μια χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλές ιδιαιτερότητες της πολιτικής της προς διαπραγμάτευση στο μέλλον, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Και εδώ, το ΔΝΤ πιέζεται από τους μετόχους του να εξασθενίσει τα αιτήματά του προς την Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει καταφέρει να πείσει τον Σόιμπλε ότι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, όπως ήθελε το ΔΝΤ, είναι πολιτικά πέρα από αυτό που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Η Γερμανία έφερε το ΔΝΤ στην πρώτη ελληνική διάσωση το 2010, ενάντια στις επιθυμίες πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να βοηθήσει στην επιβολή δύσκολων διορθωτικών παρεμβάσεων στην Ελλάδα. Η παραμονή του ΔΝΤ είναι πολιτικά και νομικά απαραίτητη, εάν η Μπούντεσταγκ πρόκειται να απελευθερώσει περαιτέρω δάνεια διάσωσης για την Αθήνα, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι.

Αλλά οι Γερμανοί ηγέτες έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας, κάτι που έχει καταστήσει πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία επιβίωσης για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν συχνά αποδειχθεί λάθος, κι έτσι η άποψή του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αλάθητη, υποστηρίζουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο. Η επιστολή της Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα απαντά σε αυτές τις επικρίσεις. Υποστήριξε ότι οι υποθέσεις της Ευρώπης για το μέλλον της οικονομικής υγείας στην Ελλάδα είναι "μη ρεαλιστικές".

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα