WSJ: Το ΔΝΤ σε ρόλο κακού μπάτσου

11:30 1/8/2013 - Πηγή: Antinews


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίζει ένα σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα και την ευρωζώνη εδώ και κάμποσο καιρό, ενώ στην τελευταία έκθεση του Ταμείου σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διατηρεί τον ρόλο του κακού μπάτσου, σχολιάζει κεντρικό άρθρο της Wall Street Journal.
Το ΔΝΤ

προβλέπει τώρα ότι € 11 δισεκατομμύρια έλλειμμα χρηματοδότησης θα προκύψει μετά από το επόμενο καλοκαίρι, το οποίο το Ταμείο προηγουμένως δεν περίμενε πριν από το 2015. Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για το χρέος στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς περαιτέρω κούρεμα, το οποίο η εφημερίδα έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι είναι η μόνη ηθική διέξοδος από την κόλαση διάσωσης της χώρας.
Ωστόσο, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συγχωρήσουν μέρος όσων τους οφείλει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, το ΔΝΤ κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα να εξαπατήσει τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ώστε η Αθήνα να μπορεί να ξεπληρώσει πλήρως … το ΔΝΤ. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει με φόβο ότι «αν το πρόγραμμα παρεκτραπεί ανεπανόρθωτα και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, η ικανότητα να ξεπληρώσουν το Ταμείο θα ήταν πιθανόν ανεπαρκής».

Το ΔΝΤ είναι υπεύθυνο για τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία στήριξε το ελληνικό πρόγραμμα. Άλλες χώρες γίνονται όλο και πιο δύσπιστες, όμως. Ο Paulo Nogueira Batista, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 άλλα έθνη στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, εξέδωσαν μια δήλωση την Τετάρτη επικρίνοντας την “ψευδαίσθηση” που στηρίζει την ανάλυση του χρέους του Ταμείου. Αυτές οι 11 χώρες απείχαν από την έγκριση της τελευταίας εκταμίευσης των € 1,8 εκατ. στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες. Ο Batista έχει δίκιο για τις «υπερβολικά αισιόδοξες» υποθέσεις του Ταμείου όσον αφορά την ανάπτυξη και την ανάκαμψη στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μόνο επειδή ο ίδιος και άλλοι επικεφαλής του ΔΝΤ προηγουμένως αποδέχθηκαν αυτές τις ως επί το πλείστον φανταστικές προοπτικές του χρέους, ότι το Ταμείο και άλλοι “σωτήρες” της Ελλάδας τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα. Το ΔΝΤ ανέλαβε τον ελληνικό ρόλο πρόθυμα, με την υποστήριξη του εκτελεστικού συμβουλίου του. Με την ένταξη της ελληνικής διάσωσης τον Μάιο του 2010, το Ταμείο παρέβη τον δικό του κανόνα, για τη χορήγηση δανείων σε χώρες των οποίων το χρέος δεν είναι «βιώσιμο μεσοπρόθεσμα».

Στις προβλέψεις και τις αναλύσεις του, το Ταμείο επανειλημμένα έδωσε στο ελληνικό πρόγραμμα την επίσημη έγκριση του τεράστιου ερευνητικού προσωπικού του και την εμπειρία του από πολλές δεκαετίες στην επιχείρηση πληρωμών της κρίσης. Ακόμα και η έκθεση της Τετάρτης κατάφερε να φαίνεται τόσο δυσοίωνη όσο και αισιόδοξη. Μετά την κήρυξη της ανάγκης για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η έκθεση σημειώνει σεμνά: «οι κίνδυνοι παραμένουν στην άλλη πλευρά, ωστόσο, κυρίως από τις χαμηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης και τις αποκλείσεις στα δημοσιονομικά και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει η έκθεση της Τετάρτης, είναι υπεύθυνη για την αποτυχία σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ώστε να λήξει η διάσωση. Το Ταμείο αναμένει τώρα ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να δώσει € 22 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020, λιγότερο από το μισό των εσόδων, όπως είχε προβλέψει το Μάρτιο του 2012.
Ωστόσο, δεν υπάρχει σβήσιμο στη συνενοχή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας –όλων τους- που διαμόρφωσαν την καταστροφική διάσωση. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση της Τετάρτης δείχνουν ότι από το επόμενο έτος η Ελλάδα θα ξεπληρώνει κάθε χρόνο πίσω στο Ταμείο περισσότερα από όσα δανείζεται. Η συνολική καθαρή υποχρέωση της χώρας στο Ταμείο αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 16,9% του ΑΕΠ, ένα ποσό που η Αθήνα υποτίθεται ότι θα δαπανήσει τα επόμενα 13 έτη πληρωμής.
Αν γίνει μια ακόμα αναδιάρθρωση των ομολόγων στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, φυσικά, θα είναι πρώτες στη γραμμή του πυρός. Όμως, το ΔΝΤ, για το δικό του ρόλο στην κατάσταση στην Ελλάδα, αξίζει επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323681904578639762229619952.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

Keywords
Τυχαία Θέματα