WSJ: “Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα πετύχει η συμφωνία των Βρυξελλών”

Παρά τις επευφημίες που συνόδευσαν την τελευταία συμφωνία για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες εντείνονται συνεχώς κάνοντας λόγο για αποτυχία της συμφωνίας αν δεν δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει η Wall Street Journal και συνεχίζει:

Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και τα εισοδήματα θα παγώσουν. Οι υπερχρεωμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την συγκέντρωση εσόδων ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.  Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους φόβους για χρεοκοπία

ή να αυξήσει τα επιτόκια στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζονται ιδιαίτερα μειωμένες.  Η εταιρεία HIS Global, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει για φέτος μόλις 3% ανάπτυξη, δηλαδή 4.2% μειωμένη από το 2010. Για τις ΗΠΑ, αναμένεται να εμφανίσουν το επόμενο έτος ανάπτυξη μόλις 1.4%, κάτι που θα εκτοξεύσει την ανεργία, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 9.2%, σε υψηλότερα επίπεδα.  Στο μεταξύ, τα 17 κράτη της Ευρωζώνης θα φλερτάρουν με την ύφεση, καθώς για το 2012 η ανάπτυξη που αναμένεται για την Ευρωζώνη θα ξεπεράσει ελάχιστα το 0.

Ακόμα και στην Ασία, η οποία θεωρείται σημαντική κινητήρια μηχανή για την ανάκαμψη, οι προβλέψεις είναι σκοτεινές.  Αρκετές ασιατικές χώρες- Κίνα, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη και άλλες- ήδη εμφανίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι απόψεις μεταξύ των κρατών διίστανται για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης: Να θεσπίσουν νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ή να επικεντρωθούν στην μείωση των ελλειμμάτων;

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που στηρίζεται εν μέρει από το ΔΝΤ, ασκεί πιέσεις στις βιομηχανικές  και αναπτυσσόμενες οικονομίες  των κρατών – μελών  του G-20, να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, με στόχο την μακροπρόθεσμη μείωση των κρατικών χρεών. Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκουν μερικές από τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως του Καναδά και της Βραζιλίας, οι οποίες ναι μεν εμφανίζουν ακόμα ανάπτυξη, αλλά ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υποβόσκουσα επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, αναμένεται να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα στην επερχόμενη σύνοδο του G-20 στις Κάννες αυτή την εβδομάδα καθώς και σε άλλες συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες μέσα στον Νοέμβριο, έχοντας ως κύριο στόχο την έμφαση στην ανάπτυξη. Ο Obama, θα δώσει έμφαση στις προτάσεις του, παρόλο που συναντούν εμπόδια στο Κογκρέσο,  για την βραχυπρόθεσμη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μέτρα μείωσης του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

« Η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο Obama  στους Financial Times την προηγούμενη Παρασκευή, καλώντας για ανάπτυξη, « που θα προάγει την παγκόσμια ζήτηση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας νέες ευ

Keywords
Τυχαία Θέματα