WSJ: Η ελληνική κυβέρνηση πολεμά τον εαυτό της στις ιδιωτικοποιήσεις

"Ως μέρος του προγράμματος διάσωσης, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται διεθνείς επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των υποδομών. Οι υπουργοί του, όμως, βουτηγμένοι στην αριστερή αντι-παγκοσμιοποίηση, στέκονται στο δρόμο": Με αυτή την εισαγωγή η Wall Street Journal αναλύει σε εκτενές άρθρο την αντιφατική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Την

ημέρα που ο Χρήστος Σπίρτζης έγινε υπεύθυνος για μεγάλο μέρος του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ορκίστηκε να εξασφαλίσει την αποτυχία" γράφει η εφημερίδα, καθώς ο αριστερός υπουργός έχει αντισταθεί σε κάθε πώληση δρόμων, αεροδρομίων και τρένων, παρότι η κυβέρνησή του έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ως μέρος της διεθνούς διάσωσης της χώρας. Αναφέρει μάλιστα τη δήλωσή του για την πώληση των 14 αεροδρομίων, ότι το έκανε με "πόνο ψυχής".

"Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της και απειλεί να εκτροχιάσει ένα βασικό στοιχείο της διάσωσης στην Ελλάδα" συνεχίζει το άρθρο. "Οι ηγέτες του κυβερνώντος αριστερού ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσαν ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη ως τη Σαγκάη, για να πείσουν τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν να ξαναξεκινήσει η υφεσιακή οικονομία της. Αλλά οι ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ στη μαρξιστική αριστερά της αντι-παγκοσμιοποίησης κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις κάτι δύσκολα αποδεκτό".

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας που μαστίζεται από την ανεργία. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης όμως έχει εξοργίσει πολλούς εμπλεκόμενους, από ξένες εταιρείες που νόμιζαν ότι είχαν ευκαιρίες, ως τα συνδικάτα που νόμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διαφορετικός, τονίζει το άρθρο. "Η Γερμανία και άλλοι πιστωτές, έχουν απηυδήσει με την κωλυσιεργία", σημειώνεται.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναδρομή στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, από την Cosco ως τα αεροδρόμια και τον Αστέρα. Οι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζονται από τους σκληροπυρηνικούς στο να κάνουν την δουλειά τους, γράφει το άρθρο, φέρνοντας ως παράδειγμα την "κόντρα" του Στέργου Πιτσιόρλα με τον Σπίρτζη. "Το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα και όχι τα λόγια", δήλωσε ο Τσίπρας σε συνέντευξή του. "Παραδώσαμε ιδιωτικοποιήσεις που είχαν κολλήσει για χρόνια, και είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε περισσότερες". "Η πρόκληση του πρωθυπουργού είναι να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις, χωρίς να χάσει την υποστήριξη των μελών του κόμματός του και του ελληνικού λαού" γράφει η WSJ.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κατανοεί τη σημασία των πωλήσεων για την οικονομία. Παράλληλα, ο Τσίπρας προεδρεύει μιας κυβέρνησης που "δεν έχει την απαραίτητη συνοχή για το θέμα", σχολιάζει. Ορισμένοι υπουργοί "θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι πολέμησε εναντίον των έργων μέχρι την τελευταία στιγμή", προσθέτει.

Οι επιπλοκές έχουν κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις περιπτώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Ελληνικού και της Cosco. "Ο πρωθυπουργός είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα της διπλής φύσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πισωγυρίσματα στον Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, δείχνουν πώς ο Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των επενδυτών και της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ" καταλήγει.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα