WSJ: Η αντιπάθεια επικράτησε της απογοήτευσης

Με την υπόσχεση να εφαρμόσει την λιτότητα, την οποία στις προηγούμενες εκλογές υποσχέθηκε να πολεμήσει –μια υπόσχεση που τον οδήγησε στην νίκη την πρώτη φορά- επανεξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει η Wall Street Journal σχολιάζοντας το παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας. Όπως αναφέρει, οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα για την «επόμενη μέρα».

Το γεγονός ότι

ο 41χρονος Τσίπρας δείχνει να απολαμβάνει ακόμη υψηλή δημοτικότητα, παρά την ταραχώδη επτάμηνη θητεία του, δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, παρά τη λιτότητα που απαιτείται. Προς το παρόν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και η επίσημη Ευρώπη φαίνεται να έχουν καθησυχάσει με την επανεκλογή Τσίπρα, δεδομένου όμως ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα ακολουθήσει τις επιταγές του προγράμματος. Πολλοί αναλυτές επισήμαναν προεκλογικά ότι για τους Ευρωπαίους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη απειλή ως αντιπολίτευση, παρά ως κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: από τη νέα κυβέρνηση θα λείπουν και πάλι τα κεντρώα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, καθώς ο Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ, άρα δεν λείπουν οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές για ό,τι έχει απομείνει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Βραχυπρόθεσμα, ο Τσίπρας θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, σημειώνουν οι αναλυτές. Αλλά σε βάθος χρόνου, η εφαρμογή του προγράμματος θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε αναμένεται να αναδυθούν δυνάμεις στο εσωτερικό του που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. «Το ζήτημα της κυριότητας του προγράμματος παραμένει άλυτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν προσωπικό με εμπειρία σε κυβερνήσεις και η ψήφιση των νόμων στο κοινοβούλιο μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερη δουλειά από την εφαρμογή των νόμων» σχολιάζει ο Wolf Piccoliτης Teneo Intelligence.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας του αποτελέσματος των εκλογών είναι ότι η νέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαφώς πιο πιστή στον Τσίπρα. Έχουν φύγει πλέον εκείνα τα πρόσωπα που κρατούσαν σκληρή στάση έναντι των δανειστών, όπως ο Βαρουφάκης και ο Λαφαζάνης. Τέλος, το δημοσίευμα κλείνει με την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν λόγο για σκληρή μάχη. «Φαίνεται πως η αντιπάθεια για τα παραδοσιακά κόμματα, που κατηγορούνται ευρέως για κακοδιαχείρηση στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, επικράτησε της απογοήτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους όρους της διάσωσης» σχολιάζει η εφημερίδα.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα