Tο τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νότου

Το τέλος του τραπεζικού συστήματος στις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και την αρχή για το «μάζεμα» όλων των καταθέσεων σε χώρες «ασφαλείς» όπως η Γερμανία, βάζει το σχέδιο για «κούρεμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Το σχέδιο πλέον δεν είναι μυστικό, ούτε απλά ένα σενάριο σε κάποιο συρτάρι των Βρυξελλών.

Μια συνέντευξη που πέρασε σχετικά απαρατήρητη ήρθε να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το οποίο ασχολήθηκε και με το «κούρεμα».

Η συνέντευξη είναι του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στην εφημερίδα

«Sueddeutsche Zeitung» και βάζει ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα. Το ουσιαστικό «ψαλίδισμα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, γνωστού και ως ESM. Το Ταμείο αυτό που δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχύει τις προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, στην ουσία γίνεται ένα εργαλείο που θα μπαίνει σε λειτουργία όπως θέλει η Γερμανία. «Ως ύστατη λύση» όπως είπε και ο Μπαρνιέ ο οποίος έβαλε στη σειρά αυτούς που θα πληρώνουν από το 2015 για να διασώζονται οι τράπεζες.

Μέτοχοι, επενδυτές σε ομόλογα και καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Αυτή είναι η λογική σειρά για τη γερμανική πολιτική

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. Αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα κανείς δε θα δίνει λεφτά για να σωθεί. Αλλά θα πληρώσουν οι μέτοχοι, όσοι επένδυσαν και οι έχοντες πάνω από 100.000 ευρώ σε καταθέσεις.

Φυσικά, ποιος μας λέει ότι με μια άλλη απόφαση δεν θα σπάσει και η εγγύηση για τις κάτω των 100.000 ευρώ καταθέσεις; Ποιος μας εγγυάται ότι το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι να μην υπάρχει ακριβώς αυτή η εγγύηση και οι καταθέτες να βγάζουν τα λεφτά τους και να τα τοποθετούν σε άλλες χώρες, άλλες τράπεζες και διαφορετικά προϊόντα;

Δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δεν έχουν πάνω από αυτό το ποσό, αν και κάποιοι μπορεί να έχουν 300.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμού. Και ποιος έχει τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αναρωτηθεί κανείς; Τις έχουν οι ολίγοι με μεγάλα ποσά. Εκτιμάται ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 63 δις ευρώ οι οποίες και κινδυνεύουν με κούρεμα αν από το 2015 οι ελληνικές τράπεζες είναι προβληματικές και πρέπει να διασωθούν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το σχέδιο που προτείνουν οι Βρυξέλλες όσοι έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες θα τρέξουν μέχρι το 2015 να τις βγάλουν και να τις τοποθετήσουν είτε σε «ασφαλή» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Αμερικής είτε να τα επενδύουν σε άλλα προϊόντα είτε φυσικά να τα βάζουν σε θυρίδες ή στο στρώμα.

Πάντως, κανείς νουνεχής άνθρωπος δε θα αφήσει τα λεφτά του σε τράπεζες που ήδη τις έχουν απαξιώσει οι «γνωστοί – άγνωστοι» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Πρόκειται για το τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος των προβληματικών χωρών, τελεία και παύλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα