To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγώνει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την πιο σαφή της απάντηση στην καταστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των πολιτικών αντιπάλων του. Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει ως στόχο να αυξήσει την πίεση στον Ερντογάν, του οποίου η ηγεσία έχει γίνει ακόμα πιο αυταρχική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο.

Περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων

αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί έχουν εκδιωχθεί, καθώς οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι συνδέονται με το πραξικόπημα ή με τρομοκράτες. Εκατοντάδες οργανισμοί έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ειδησεογραφικών.

Η ψηφοφορία στο Στρασβούργο έθεσε επίσης στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι απρόθυμες να διακόψουν τις συνομιλίες με την Τουρκία τα όσα διακυβεύονται. Μέχρι στιγμής, μόνο η Αυστρία έχει υποστηρίξει δημοσίως την αναστολή των συνομιλιών. Ο τερματισμός έστω και προσωρινά των διαπραγματεύσεων θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την εύθραυστη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Μάρτιο και μείωσε σημαντικά την προσφυγική ροή από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η εισροή απειλούσε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ενίσχυσε τα λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η προσφυγική ροή θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά ανεξέλεγκτα εάν οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινωθούν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι μπορεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία ένταξης εντελώς, αν δεν υπάρχει πρόοδος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η υπερψήφιση της διακοπής των συνομιλιών θα σήμαινε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό των τρομοκρατών. Σήμερα, η πλειοψηφία των βουλευτών αδιαφόρησε για αυτές τις ανησυχίες -με 479 ψήφους υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, 37 κατά και 107 αποχές.

Πριν από την ψηφοφορία, οι ηγέτες των κύριων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να παραμείνει πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες της και να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα επαναφέρει τη θανατική ποινή, κάτι το οποίο ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να εγκρίνει. Η απαγόρευση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικοί βουλευτές είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει όμηρος της Τουρκίας εξαιτίας του προσφυγικού και θα έπρεπε αντ' αυτού να βρει τρόπους να μοιραστεί το βάρος της εισροής. "Η συμφωνία της Τουρκίας είναι ένα μέσο που έχουμε δώσει στον Ερντογάν εναντίον μας" δήλωσε η γερμανίδα βουλευτής Σκα Κέλερ στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Το κοινοβούλιο δεν επικαλέστηκε μια επίσημη, δεσμευτική διαδικασία για την αναστολή των τουρκικών ενταξιακών συνομιλιών. Για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, ή το ένα τρίτο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να κάνουν μια επίσημη πρόταση για να το πράξει, και η πλειοψηφία των κρατών-μελών θα πρέπει τότε να ψηφίσει υπέρ του μέτρου για να περάσει. Θα πρέπει επίσης να δώσουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να ακουστεί, σύμφωνα με τους κανόνες που καθιερώθηκαν το 2005.

Η Τουρκία για πρώτη φορά έκανε αίτηση για ένταξη το 1987 και οι επίσημες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από 11 χρόνια. Αλλά οι συνομιλίες σύντομα βρέθηκαν σε τέλμα, ενώ μέσω αντιστάσεων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς επίσης και τις έντονες αντιδράσεις της Κύπρου, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη επί εννέα μήνες.

Αντιμετωπίζοντας τεράστια πίεση από το προσφυγικό, που απειλεί να διασπάσει την ένωση, τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο να επιταχύνουν τις συζητήσεις ως μία από πολλές παραινέσεις προς την Τουρκία για να καταστείλει τη ροή. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης η Ένωση να καταβάλει στην Τουρκία 3 δις ευρώ για τη βοήθεια των προσφύγων, το 2016 και το 2017, και επιπλέον 3 δις ευρώ το 2018.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει να σταματήσει η ροή των προσφύγων και να πάρει πίσω τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε στην Ευρώπη. Η Τουρκία φιλοξενεί κατ' εκτίμηση 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες ή άλλους μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Η συμφωνία υπήρξε γενικά επιτυχής όσον αφορά τη μείωση της ροής στην Ευρώπη. Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σε περίπου 100 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες, σε σύγκριση με 2.000 την ημέρα πέρυσι. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει εκταμιεύσει 677 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που υποσχέθηκε, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας στην Τουρκία.

Η συμφωνία προϋπέθετε επίσης την κατάργηση της βίζας στην Ευρώπη για τους Τούρκους, καθώς και την επανεγκατάσταση των εγγεγραμμένων προσφύγων. Η Τουρκία πρέπει ακόμα να εκπληρώσει επτά από τις 72 προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο λόγω των ακόμα πιο σκληρών τακτικών που εφαρμόζονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα