To ISIS εξαπλώνεται στην Ευρώπη προειδοποιεί ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος

Το Ισλαμικό Κράτος έχει παράνομους τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, παρόμοιους με τις ομάδες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, δήλωσε κορυφαίος αμερικανός αξιωματούχος. Όταν ρωτήθηκε αν το Ισλαμικό Κράτος είχε εμπλοκή σε μυστικές δραστηριότητες σε αυτά τα έθνη, ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε: "Ναι, έχει. Αυτό είναι ανησυχητικό, προφανώς, τόσο για εμάς όσο και για τους ευρωπαίους συμμάχους μας". Στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε αποδείξεις για συνωμοσίες του ISIL στις χώρες που αναφέρθηκαν".

Ο Κλάπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε γεύμα εργασίας που διοργανώθηκε από το Christian Science Monitor, είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Δυτικούς αξιωματούχους που αναγνωρίζουν δημοσίως την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, κάτι που έχει πυροδοτήσει αυξανόμενους φόβους μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και των πολιτικών. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ορκιστεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Δυτική ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουν που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη επίθεση.

Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο και τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να παρέχουν στους συμμάχους υπηρεσίες πληροφοριών, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Κλάπερ ήταν επικεφαλής μιας ομάδας Αμερικανών αξιωματούχων που συναντήθηκαν στη Γερμανία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους σε μια προσπάθεια "να προωθήσουν τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών". Πολλά ευρωπαϊκά έθνη εξακολουθούν να αρνούνται να μοιραστούν τις βασικές πληροφορίες, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, οδηγώντας σε τυφλά σημεία σε όλη την ήπειρο που καθιστούν ευκολότερα τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι Βρυξέλλες έχουν πολλές αστυνομικές δυνάμεις και οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι αστυνομικοί και δικαστικοί αξιωματούχοι δεν μοιράζονται συνήθως πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Όπως και ο Κλάπερ, αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής στην Ευρώπη λένε ότι έχουν ενδείξεις από πολλαπλές πηγές ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, και ίσως και άλλες χώρες, είναι στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών δικτύων του Ισλαμικού Κράτους. Οι πληροφορίες προέρχονται από το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συχνά δείχνει τις προθέσεις του, καθώς και από πληροφορίες προερχόμενες από την ανάκριση υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν εμποδιστεί, αλλά και από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι επικοινωνίες, ωστόσο, είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν από τις αρχές, επειδή το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδειχθεί ικανό να καλύπτει τα ψηφιακά ίχνη του.

Ο Κλοντ Μονικέ, ένας πρώην Γάλλος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος ασχολείται με την τρομοκρατία, δήλωσε ότι οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος. Πολλοί επίσης θεωρούν ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι πιθανόν να πληγούν και πάλι. Ένας ύποπτος που εμπλέκεται στις επιθέσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρινί, φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι το Ισλαμικό Κράτος εξετάζει επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου τον Ιούνιο, το οποίο θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα σε όλη τη Γαλλία.

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος λέει ότι στοχεύει χώρες που βομβαρδίζουν τους μαχητές του στη Συρία και το Ιράκ, στην πραγματικότητα οι στόχοι του φαίνεται να βασίζονται σε διάφορους παράγοντες. Ο ένας είναι πρακτικός, είπε ο Μονικέ: Πόσους ετοιμοπόλεμους έχει σε μια χώρα; Οι ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους κατοίκους που είτε πολεμούν στη Συρία ή το Ιράκ, είτε σχεδιάζουν να πάνε να πολεμήσουν ή έχουν επιστρέψει από τη μάχη είναι στη Γαλλία, με περίπου 1.800 έως 1.850, στη Γερμανία και τη Βρετανία, με περίπου 750 - 800 στην καθεμιά και στο Βέλγιο, με 450, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνήσεων αυτών των χωρών και εξωτερικών συμβούλων, όπως η Ομάδα Soufan στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους μαχητές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πολλοί έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και είναι ελεύθεροι να πηγαινοέρχονται. Αλλά αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι το 20 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό έχουν επιστρέψει. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, "εγκέφαλος" των επιθέσεων στο Παρίσι, δήλωσε σε έναν συγγενή ότι είχε φέρει 90 μαχητές πίσω από τη Συρία να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ενώ αυτό μπορεί να είναι υπερβολή, τουλάχιστον 19 άνθρωποι έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών, και οι περισσότεροι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ακόμα 24 άνδρες κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους επιτιθέμενους, και τουλάχιστον δύο από αυτούς που είχαν μικρότερους ρόλους εμφανίζονται επίσης να έχουν πάει στη Συρία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το καύχημα του Αμπααούντ δεν ήταν εντελώς ψευδές.

Η εμφάνιση της Ιταλίας στον κατάλογο των χωρών που το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να σχεδιάζει να επιτεθεί είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί, δεδομένου ότι έχει λιγότερους μαχητές στη Μέση Ανατολή, αλλά "πολύ συχνά αναφέρεται ως πιθανός στόχος", δήλωσε η Ναταλί Γκουλέ, μέλος της γαλλικής Γερουσίας, η οποία βοήθησε στη σύσταση μιας επιτροπής που μελετά τους ευρωπαίους μαχητές στο εξωτερικό.

Η Γκουλέ είπε ότι μία υπόθεση είναι η Ιταλία να είναι στόχος διότι είναι η έδρα του Πάπα, του πιο ορατού χριστιανού ηγέτη. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πάπας είχε ανακηρύξει αυτό το Ιωβηλαίο έτος αφιερωμένο στην βοήθεια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, η δυνητική απειλή για τη Βρετανία αναφέρεται πιο συχνά. Ο Μονικέ είπε ότι είχε βρει δηλώσεις στο Διαδίκτυο που δημοσιεύθηκαν στα γαλλικά την ίδια ημέρα με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες από το Ίδρυμα Al Wafaa, μια οργάνωση κοντά στο Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες αναφερόταν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα φέρει βία στη Βρετανία. "Απευθύνω αυτό το άρθρο στον Ντέιβιντ Κάμερον, χοίρο των στραυροφόρων. Δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι οι επιθέσεις που στόχευσαν στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι δεν θα φτάσουν στο Λονδίνο" ανέφερε η δήλωση. "Σύντομα, οι στρατιώτες του χαλιφάτου θα πολιορκήσουν την Αγγλία", δήλωσε ο συγγραφέας της ανακοίνωσης, προσθέτοντας: "ακόμη και πριν από την Αμερική".

Βρετανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατίας λένε ότι οι αρχές έχουν αποτρέψει επτά τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 18 μήνες. Δεν είναι καθόλου σαφές αν το Ισλαμικό Κράτος θα είναι σε θέση να αποτρέψει μια επίθεση στη Βρετανία, αλλά οι ερευνητές των επιθέσεων του Παρισιού έχουν πει ότι βρήκαν φωτογραφίες βρετανικών sites σε ένα τηλέφωνο που ανήκει στον Αμπααούντ. Δήλωσαν, επίσης, ότι ένας από τους σχεδιαστές των επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ήταν στη Βρετανία το περασμένο έτος.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα