Reuters: Ο Τραμπ θα αποσύρει τη στήριξη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει τη δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας και θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, μια κίνηση που θα συσπειρώσει τη βάση στήριξης του στο εσωτερικό, ενώ θα βαθύνει τη ρήξη με τους συμμάχους.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μια φάρσα,

δεν επιβεβαίωσε την απόφαση σε μια ανάρτηση

στο Twitter, λέγοντας μόνο: "Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες ημέρες".

Ο Τραμπ αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή σε μια σύνοδο κορυφής της G7 το Σάββατο, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Τότε τουίταρε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση θα ευθυγραμμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συρία και τη Νικαράγουα, ως τους μοναδικούς μη συμμετέχοντες στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. Θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμφωνία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των μεγάλων εθνών που ρυπαίνουν, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που οι επιστήμονες κατηγορούν για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις ξηρασίες και τις συχνότερες βίαιες καταιγίδες.

Η συμφωνία, που έγινε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, αποσκοπεί στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, εν μέρει με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 έως 28% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2025.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την απόσυρση, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες εκπονούνται από μια ομάδα που περιλαμβάνει τον διαχειριστή της EPA Σκοτ Προύιτ. Η επιλογή είναι μεταξύ μιας τυπικής απόσυρσης που θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια ή της εγκατάλειψης της συνθήκη του ΟΗΕ που βασίζεται η συμφωνία, η οποία θα ήταν ταχύτερη αλλά πιο ακραία, σύμφωνα με το Axios.

Η απόφαση να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το κλίμα επηρεάστηκε από μια επιστολή 22 γερουσιαστών των ΗΠΑ που ζητούσαν την απόσυρση, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της πλειοψηφίας Μιτς Μακ Κόνελ. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας, την επαίνεσε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη αυτό το μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο μετά την Κίνα. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας για το κλίμα ανησυχούν ότι η έξοδος των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει άλλα έθνη να αποδυναμώσουν τις δεσμεύσεις τους ή και να αποσυρθούν, αποδυναμώνοντας μια συμφωνία που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν κρίσιμη για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν. Μια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ινδία είχε επίσης δηλώσει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία.

Τηρώντας την υπόσχεση

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να "ακυρώσει" τη συμφωνία του Παρισιού εντός 100 ημερών από τη στιγμή που θα γίνει πρόεδρος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει τις βιομηχανίες πετρελαίου και άνθρακα των ΗΠΑ. Αυτή η υπόσχεση βοήθησε τους υποστηρικτές του να μοιραστούν το σκεπτικισμό του για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αστυνόμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ δέχτηκε πιέσεις για να παραμείνει στη συμφωνία, από επενδυτές, διεθνείς δυνάμεις και ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη βιομηχανία άνθρακα. Έπρεπε επίσης να χειριστεί μια διάσπαση μεταξύ των συμβούλων του σχετικά με το θέμα. Οι βοηθοί του Τραμπ, όπως ο Στιβ Μπάνον, ο Στέφεν Μίλερ, ο δικηγόρος Ντον Μακ Γκαν και ο Πίτερ Ναβάρο, μαζί με τον επικεφαλής της EPA Προύιτ, υποστήριξαν έντονα την απόσυρση από τη συμφωνία. Είπαν ότι η συμφωνία θα απαιτήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ρυθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που θα έβλαπτε τις επιχειρήσεις.

Η διοίκηση Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης των κανονισμών του Ομπάμα για την προστασία του κλίματος. Το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής, στο οποίο περιλαμβάνει και την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειώσουν τους στόχους εθελοντικών περικοπών, διατηρώντας παράλληλα μια "φωνή" στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες Shell και Exxon Mobil υποστήριξαν επίσης τη συμφωνία του Παρισιού, μαζί με πολλούς Ρεπουμπλικάνους. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Cloud Peak Energy, προέτρεψαν δημοσίως τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία ως έναν τρόπο για να προστατεύσει τα ορυχεία του κλάδου στο εξωτερικό, αν και άλλοι ζήτησαν από τον Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ώστε να διευκολυνθούν οι ρυθμιστικές πιέσεις στους εγχώριους ανθρακωρύχους.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, αποκαλώντας την συχνά μια φάρσα για να εξασθενήσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η αλλαγή του κλίματος προκαλείται από την ανθρώπινη χρήση ορυκτών καυσίμων.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα