Reuters: Η ΕΕ συζητά και επισήμως την πιθανότητα Brexit

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν έναν γύρο εμπιστευτικών συζητήσεων αυτή την εβδομάδα για να προετοιμάσουν μια συντονισμένη απάντηση σε μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ μετά το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Η Βρετανία θα διεξάγει δημοψήφισμα

για την ένταξη στην ΕΕ στις 23 Ιουνίου. Ανώτεροι διπλωμάτες από τις ιδρυτικές δυνάμεις Γερμανία και Γαλλία, καθώς και αρκετές άλλες χώρες, συναντήθηκαν τη Δευτέρα για συνομιλίες υπό την προεδρία του Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μια πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων της Δευτέρας είπε ότι επρόκειτο να ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις, σε συγκεκριμένα θέματα.

Η Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των εν λόγω κυβερνήσεων που παρέστησαν στη συνεδρίαση αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Βρετανία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δεν ήταν παρούσα - μια κατάσταση που οι διπλωμάτες και υπουργοί της θα πρέπει γρήγορα να συνηθίσουν αν επικρατήσει το "εκτός". Θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα 27 κράτη-εταίροι της Βρετανίας έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγουν τη δημόσια συζήτηση για την πιθανότητα ότι θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί ένα Brexit, υπό τον φόβο του να ενισχύσουν τις ψήφους υπέρ της εξόδου. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι δεν έχουν σαφή ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα γεγονότα την επόμενη μέρα.

Ενώ οι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι οι ανεπίσημες συζητήσεις συνεχίζονται για να εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν σε έναν πολιτικό σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συνάντηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη επιβεβαίωση μιας πιο επίσημης διαδικασίας σχεδιασμού. Μια άλλη πηγή είπε ότι ο στόχος δεν ήταν να προετοιμαστούν για τις άνευ προηγουμένου, πολύχρονες διαπραγματεύσεις που θα χρειαστούν για να "ξηλώσουν" τα 43 χρόνια ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ. Μάλλον οι αξιωματούχοι ήθελαν να είναι έτοιμοι για να συντονίσουν μια πρώτη απάντηση, ειδικά τη στρατηγική επικοινωνίας που θα χρειαστούν κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά από μια ψηφοφορία υπέρ του "εκτός".

"Η ιδέα είναι να έχουμε προετοιμάσει κάτι, και όχι να το αφήσουμε για την επόμενη ημέρα μετά τις 23 Ιουνίου" είπε μια τρίτη πηγή. Η Σλοβακία, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, ήταν μεταξύ των χωρών που ήταν παρούσες στη συνάντηση. Πολλοί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα από τη Δευτέρα.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, και ο γάλλος και γερμανός εκπρόσωπος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνεδρίαση. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ προετοιμαζόταν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. "Δεν έχουμε ένα σχέδιο Β", δήλωσε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέβαλαν μια τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις 23 με 24 Ιουνίου για τις 28-29 Ιουνίου, για να δώσουν στον εαυτό τους τέσσερις ημέρες ώστε να "χωνέψουν" το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας. Αν κερδίσει η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην βαριά αστάθεια της αγοράς, την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Η στερλίνα έπεσε όταν δημοσκοπήσεις έτειναν προς το Brexit, αλλά ενισχύθηκε ξανά όταν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ξαναπήρε η παραμονή. Αν η Βρετανία ψηφίσει να φύγει, οι 28 Ευρωπαίοι Επίτροποι - ένας από κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένου και τους Βρετανού Τζόναθαν Χιλ- θα πραγματοποιήσουν πιθανότατα έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, 27 Ιουνίου, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ. Θα προετοιμάσουν μια στρατηγική πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη.

"Η ιδέα είναι να έχουμε τα πάντα έτοιμα για τη Δευτέρα" δήλωσε μια πηγή της ΕΕ για τα σχέδια. "Θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις και θα συνεχιστούν", είπε ένας άλλος. "Θα υπάρξουν εκφράσεις λύπης, σεβασμού προς τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, και ίσως κάποιες τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες να αποθαρρύνουν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Θα είναι σημαντικό να συντονιστούν ποιος λέει τι και πότε, και να υπάρξει ομοφωνία, πλην της Βρετανίας, στην ΕΕ".

Ορισμένοι διπλωμάτες εικάζουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες οδήγησαν την ίδρυση της ΕΕ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέες περιοχές στενότερης ολοκλήρωσης του μπλοκ, χωρίς τη Βρετανία. Αλλά οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, σημαίνει ότι λίγοι αναμένουν σημαντικά νέα σχέδια που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στη ζώνη του ευρώ.

Ο Κάμερον είπε ότι θα δράσει άμεσα σε περίπτωση εξόδου, επικαλούμενος το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας. Η Συνθήκη ορίζει μια περίοδο δύο ετών για συνομιλίες, μετά την οποία η Βρετανία θα αποχωρήσει, εκτός και εάν όλα τα κράτη συμφωνήσουν σε παράταση - ένα σενάριο που πολλοί Βρετανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες θεωρούν απίθανο.

Ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται ευρέως να παραιτηθεί αν χάσει, θα παραδώσει το αίτημα της Βρετανίας να φύγει. Υποθέτοντας ότι δεν θα έχει αντικατασταθεί από ένα νέο ηγέτη μέχρι τις 28 Ιουνίου, θα μπορούσε να παραδώσει το αίτημα προσωπικά στη σύνοδο κορυφής. Αλλά μερικοί διπλωμάτες αμφισβητούν το κατά πόσον θα έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 των συνομιλιών ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα