Politico: Άρχισαν ξανά οι ψίθυροι για Grexit

Στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται άρθρο του POLITICO, με αφορμή το νέο αδιέξοδο της Αθήνας με τους πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

"Πριν από δύο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, ο τότε 40χρονος ηγέτης

του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει τέλος στον 'φαύλο κύκλο λιτότητας' και στα 'χρόνια ταπείνωσης και φτώχειας'. Τώρα, ως βετεράνος πρωθυπουργός, τα λόγια του δεν θα μπορούσαν να φαίνονται πιο κενά" σημειώνει το άρθρο.

Οι αμφιβολίες εγείρονται και πάλι, όχι μόνο για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά και για τη δέσμευσή της στον μακρύ κατάλογο των απαιτητικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το εργατικό δυναμικό, τις κρατικές επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα. Η χώρα βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βεβαιωθεί ότι μπορεί να βγει στις αγορές από τα μέσα του 2018 - την ημερομηνία λήξης του πακέτου διάσωσης των 86 δις ευρώ.

"Αλλά σε δεκάδες συζητήσεις με καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και ανέργους στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι η απογοήτευση των Ελλήνων με τον Τσίπρα είναι συντριπτική" γράφει το περιοδικό, αναφέροντας δηλώσεις πολιτών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, "μυρίζει αίμα" με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του Τσίπρα τα χαμηλότερα ποσοστά μετά την νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, σημειώνεται, είναι η άτονη κατάσταση της οικονομίας. Οι περιορισμοί στον τομέα του τουρισμού δεν αντισταθμίζονται από την ανάπτυξη σε άλλους τομείς. Ο κλάδος των κατασκευών συνεχίζει να λιμνάζει. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι επίσης περιορισμένες από τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων σε ακίνητα και μισθούς. Επιπλέον, τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ρέουν μετά από χρόνια παρακμής.

Η εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ΑΕΠ 2,7 τοις εκατό για το 2017 θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξη από πολλούς. Οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι η χώρα απέχει πολύ ακόμα από τις υποσχέσεις του Τσίπρα. Ένας από τους λόγους που η πιστοληπτική ικανότητα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα είναι τα απίστευτα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των τραπεζών. Τα τρέχοντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν με το 50 τοις εκατό των ελληνικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων, που ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από 100 δις ευρώ.

Η σχέση αγάπης - μίσους με το ΔΝΤ

Ενώ οι πολιτικοί στην Αθήνα διστάζουν, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες πρέπει επίσης να διευθετήσουν τις διαφορές τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει το σημερινό πακέτο διάσωσης. Η ωρίμανση του δημόσιου χρέους και των πληρωμών τόκων από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο θα κοστίσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερα από 13 δις ευρώ σύμφωνα με μια πηγή της ΕΕ κοντά στις συνομιλίες. Για να εξασφαλίσει την επόμενη δέσμη των μετρητών, οι πιστωτές της ΕΕ απαιτούν η Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της μεταρρύθμισης.

Όμως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η τρέχουσα δέσμη μέτρων της ΕΕ δεν είναι βιώσιμη, διότι δεν περιέχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και έως ότου αυτό αντιμετωπιστεί, το Ταμείο δεν θα υπογράψει την τελευταία ελληνική αποστολή διάσωσης. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία είναι απρόθυμες να παρέχουν την Ελλάδα οτιδήποτε άλλο εκτός από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το πρόβλημα είναι ότι μια αποτυχία συμμετοχής του ΔΝΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης, επειδή τα γερμανικά και ολλανδικά κοινοβούλια επιμένουν στη συμμετοχή του.

Το ΔΝΤ πιστεύει επίσης ότι ο στόχος της ΕΕ για πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5 τοις εκατό επί της οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδα από το 2018, είναι υπερβολικά φιλόδοξος. Αλλά επίσης θέλει η Αθήνα να προβεί σε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις μόλις το πρόγραμμα τελειώσει.

Όλες οι αντικρουόμενες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες διάσωσης σε αδιέξοδο. Για να σπάσει το αδιέξοδο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, να αναλάβει τα καθήκοντα του ΔΝΤ ως εποπτικός φορέας του προγράμματος - ένα σενάριο που ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ ονόμασε "Plan B".

Η έξοδος του ΔΝΤ θα είναι μια επώδυνη εναλλακτική λύση, δήλωσαν πηγές της ΕΕ, καθώς το τρέχον πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διαλυθεί, να ξαναγραφεί, και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο - μια επικίνδυνη στρατηγική ιδίως όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές. "Μία συζήτηση για έξοδο του ΔΝΤ απλά θα βοηθήσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία" ανέφερε αξιωματούχος του Βερολίνου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και συζήτησαν το ελληνικό αίνιγμα. Και οι δύο επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup αυτής της εβδομάδας, ηρεμώντας τις φήμες προς το παρόν, καταλήγει το δημοσίευμα. "Αλλά αν το αδιέξοδο για την ελληνική διάσωση συνεχιστεί και το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, κάποιες φοβισμένες συζητήσεις περί πιθανού Grexit θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη συζήτηση".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ξανα, ψιθυροι, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, έως ότου, συριζα, αθηνα, ΔΝΤ, τσιπρας, ελλαδα, εκλογες, δις, νέα, δημοσκοπηση, αεπ, npls, τραπεζες, υπουργοι, βρυξέλλες, συμμετοχή, σόιμπλε, εμσ, λύση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, ημερομήνια, χωρες, αεπ, ακινητα, γερμανια, δανεια, δημοκρατια, εξοδος, ηγετης, ολλανδια, προγραμμα, φημες, αυξηση, αρθρο, αινιγμα, αμφιβολιες, απιστευτα, απλα, αφορμη, βετερανος, βρισκεται, βρυξέλλες, γερμανικα, δεινη, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δις, δωσει, δυναμικο, ευρω, εκτιμηση, εμσ, έως ότου, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογια, νικη, νταβος, ολλανδικα, πηγη, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σόιμπλε, τοις εκατο, υλοποιηση, φαινονται, αγορες, χωρα, πακετο, πηγες
Τυχαία Θέματα