Oktoberfest: Μπίρα, χοιρινό και… μουσουλμάνοι πρόσφυγες

Η τεράστια γιορτή μπύρας ανοίγει το Σάββατο, καθώς η Βαυαρία και η υπόλοιπη Γερμανία αγωνίζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες.

Η μεγαλύτερη κρίση της Γερμανίας εδώ και χρόνια συμπίπτει με τη μεγαλύτερη γιορτή της: το Oktoberfest. Η συμβολή της παλίρροιας των μεταναστών στη νότια Γερμανία και της έναρξης το Σάββατο του τεράστιου φεστιβάλ του Μονάχου, διάρκειας δύο εβδομάδων, στο οποίο συμμετείχαν πέρυσι 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι που κατανάλωσαν περίπου δύο εκατομμύρια γαλόνια μπύρας, αναδεικνύει

τις τεράστιες πολιτικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις που θέτει η μεταναστευτική κρίση για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Με τη Βαυαρία που φιλοξενεί το Oktoberfest να είναι στο προσκήνιο, τα γερμανικά κρατίδια φωνάζουν επειγόντως ότι πιέζονται οριακά για να φιλοξενήσουν 90.000 ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα αυτό το μήνα για να ζητήσουν άσυλο. Και πολιτικά, η Μέρκελ αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας σπασμωδικής κίνησης στο εσωτερικό για το άνοιγμα των θυρών της Γερμανίας προς τους πρόσφυγες.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε όλον τον κόσμο ή και το μισό κόσμο» δήλωσε ο Ρίχαρντ Μίλερ, ένας 80χρονος κάτοικος του Μονάχου και θαμώνας του Oktoberfest. Όπως λέει, η διάθεσή του να γιορτάσει αμαυρώνεται από τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στην πόλη: «Θα μας ρίξουν το κέφι». Το νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, του οποίου το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα, ήταν το κύριο σημείο εισόδου για τους Σύριους και άλλους που έχουν φτάσει στη Γερμανία και ζητούν άσυλο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Επίσης, είναι το πιο συντηρητικό και παραδοσιακό κρατίδιο της Γερμανίας, με το δικό του κυρίαρχο πολιτικό κόμμα της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, που αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ηγέτες του CSU, παρά την πολιτική τους συμμαχία με την Μέρκελ, της επιτέθηκαν δημοσίως για την απόφασή της στις αρχές του μήνα, να επιτρέψει την είσοδο σε χιλιάδες μετανάστες που έφυγαν από την Ουγγαρία. Ο επικεφαλής του CSU και κυβερνήτης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα λάθος που θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Και ζήτησε από την κυβέρνηση να κρατήσει μακριά από το Μόναχο όσους έρχονταν για να ζητήσουν άσυλο κατά τη διάρκεια του Oktoberfest.

«Οι αιτούντες άσυλο, ιδίως από μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν συνηθίσει να έρχονται αντιμέτωποι με βαριά μεθυσμένος ανθρώπους δημόσια», είπε ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Χοακίμ Χέρμαν. «Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο». Αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία του Μονάχου επιχείρησε να καθησυχάσει το λαό, υποστηρίζοντας ότι έχει το θέμα υπό έλεγχο. Η μεγαλύτερη πρόκληση, είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου Βέρνερ Φάιλερ, θα είναι η τήρηση της τάξης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς θα μπορούσαν να διέρχονται ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών για το φεστιβάλ μπύρας και μετανάστες.

Ένας εκπρόσωπος της Μέρκελ, αυτή την εβδομάδα, δεν σχολίασε το κατά πόσον οι έλεγχοι στα σύνορα που εφάρμοσε η Γερμανία την Κυριακή για να ανακόψει το κύμα των μεταναστών είχε σχέση με την έκκληση του Ζεεχόφερ να τους κρατήσει μακριά από το Oktoberfest. Αλλά η κίνηση φαίνεται πως είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα: ο αριθμός των ατόμων που ζητούν άσυλο και φθάνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου μειώθηκε από τη μέγιστη τιμή των 12.000 το Σάββατο σε 1.800 την Τρίτη. Από όταν εφαρμόστηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι, η Γερμανία ταυτοποιεί τους αιτούντες άσυλο από τη στιγμή που περνούν από την Αυστρία και τους αποστέλλει στα καταφύγια απευθείας από εκεί.

Την Τρίτη το βράδυ, μετά από μια τετράωρη έκτακτη συνάντηση με τον Ζεεχόφερ και τους υπόλοιπους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, η Μέρκελ υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο, είπε, θα παρέχει καταφύγιο σε 40.000 άτομα, μειώνοντας την πίεση που ασκείται στα κρατίδια και αναπτύσσοντας κινητές ομάδες για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου που θα αποφασίζουν πιο γρήγορα κατά πόσο ή όχι οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν.

Αλλά ακόμη και αν η Βαυαρία και η υπόλοιπη Γερμανία μπορούν να διαχειριστούν το Oktoberfest, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο οπισθοχώρησης στο εσωτερικό, για το άνοιγμα των θυρών της Γερμανίας στους πρόσφυγες. Η κριτική από το CSU της Βαυαρίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστήμιο του Mainz, Γιούργκεν Φάλτερ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι η στροφή της κοινής γνώμης» είπε ο Φάλτερ. «Το CSU απλά το λέει φωναχτά».

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν λιγοστές ενδείξεις ότι οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο χειρισμό της κρίσης από τη Μέρκελ. Μια δημοσκόπηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βρήκε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών λένε ότι δεν φοβούνται πως έρχονται πάρα πολλοί πρόσφυγες στη χώρα τους. Η ίδια η Μέρκελ απάντησε με ασυνήθιστα προσωπικούς όρους την Τρίτη στις επικρίσεις ότι ήταν υπερβολικά φιλική. «Αν αρχίσουμε τώρα να απολογούμαστε επειδή δείξαμε ένα φιλικό πρόσωπο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τότε αυτό δεν είναι η χώρα μου», είπε η Μέρκελ.

Στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Μονάχου, την Τρίτη, γυναίκες με αμπάγια, -οι μακριές ρόμπες που φορούν μερικές μουσουλμάνες- κοιτούσαν τα λεντερχόζεν και τα ντιρντλς –τα αποκαλυπτικά σορτς και φορέματα που είναι παραδοσιακά στη Βαυαρία- στις βιτρίνες των καταστημάτων. «Μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ζεεχόφερ ήταν θυμωμένος με την Μέρκελ», δήλωσε ο Μπέρναρντ Χάνφελντερ, ένας 64χρονος συνταξιούχος από τη Βαυαρία. «Δεν μπορεί κάποιος να σταθεί εκεί απλά και να πει ‘ελάτε όλοι σε μας’. Είμαστε πολύ φιλικοί με τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν όρια».

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα