O Βλαντιμίρ Πούτιν ακυρώνει την επίσκεψη στο Παρίσι εξαιτίας του Συριακού

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε μια επίσκεψη στο Παρίσι, καθώς το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Γαλλία ότι επιδιώκει να ταπεινώσει τον Ρώσο ηγέτη. Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ότι το προγραμματισμένο ταξίδι ακυρώνεται, λίγες ώρες αφού ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου για τον βομβαρδισμό του Χαλεπίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η Γαλλία

είναι έξαλλη με το βέτο της Μόσχας στο γαλλικό ψήφισμα του ΟΗΕ, στο οποίο ζητούσε την άμεση παύση των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι. Ο Ολάντ είχε υπονοήσει ότι μπορεί να αρνηθεί να συναντήσει τον Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να φτάσει στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, και σχεδίαζε να υποβαθμίσει το ταξίδι σε μια "επίσκεψη εργασίας με βάση τη Συρία". Θεωρείται ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι αυτό ήταν ταπεινωτικό για τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος επρόκειτο να εγκαινιάσει ένα νέο πολιτιστικό κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι ήταν λόγω της ακύρωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων και όχι του αιτήματος του Ολάντ να συζητήσουν την συριακή σύγκρουση. "Ορισμένες εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σχετικά με τα εγκαίνια ενός ρωσικού πολιτιστικού-πνευματικού κέντρου και την διεξαγωγή μιας έκθεσης. Δυστυχώς, αυτά τα γεγονότα ακυρώθηκαν από το πρόγραμμα, και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος θα ακυρώσει την επίσκεψή του στη Γαλλία προς το παρόν" δήλωσε ο Πεσκόφ στην κρατική τηλεόραση.

Ο Πεσκόφ είχε πει νωρίτερα ότι ο Πούτιν θα εμφανιστεί στο πολιτιστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε έναν Ρωσικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό που χτίζεται στην όχθη του Σηκουάνα κοντά στο Ποντ ντε λ' Αλμά. Στην ερώτηση γιατί ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις, ο Πεσκόφ είπε ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα που αφορά την γαλλική πλευρά. Είπε επίσης ότι ο Πούτιν "δεν έχει κανένα πρόβλημα" με την ακύρωση και ότι ο πρόεδρος παραμένει "έτοιμος να επισκεφθεί το Παρίσι, όταν αισθανθεί άνετα ο πρόεδρος Ολάντ".

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως ο Πούτιν έχει απομονωθεί διεθνώς. "Είδαμε, για παράδειγμα, ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αναφορές σε αρκετές γαλλικές εφημερίδες ότι ο πρόεδρος επέμενε σε αυτή την επίσκεψη για να ξεφύγει από την απομόνωση. Αυτό είναι απολύτως παράλογο", είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, είπε ότι δεν υπάρχει "ούτε ρήξη, ούτε εμπλοκή" μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία παραμένει "ένας εταίρος και όχι ένας εχθρός".

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Ολάντ αμφισβήτησε το εάν θα πρέπει να δεχθεί τον Πούτιν. "Αναρωτιέμαι ... Είναι χρήσιμο; Είναι αναγκαίο; Μπορεί να είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης; Μπορούμε να τον κάνουμε να σταματήσει αυτό που κάνει με το συριακό καθεστώς; Αν τον δεχθώ, θα είναι για να του πω ότι είναι απαράδεκτο (να βομβαρδίζει το Χαλέπι), ότι πλήττει σοβαρά την εικόνα της Ρωσίας" δήλωσε ο Ολάντ στο TMC. Και πρόσθεσε: «Αυτοί που διαπράττουν αυτές τις πράξεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές, ακόμα και ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου".

Η απειλή μιας δίκης για εγκλήματα πολέμου ήταν θεωρητική καθώς η Ρωσία, η οποία ποτέ δεν έχει επικυρώσει τη σύσταση του ΔΠΔ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της στα Ηνωμένα Έθνη για να αποφύγει να λογοδοτήσει σε αυτό. Η απόφαση της Μόσχας να αναβάλει την επίσκεψη του Πούτιν έσωσε τα Ηλύσια Πεδία από μια δυνητικά δύσκολη διπλωματική κατάσταση. Ο Ερό είχε προηγουμένως πει ότι αν ο Ολάντ συναντήσει τον Πούτιν στο Παρίσι "θα πει μερικές αλήθειες και δεν θα κάνουν ψιλοκουβέντα". Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μια θετική όψη στην ακύρωση ταξιδιού, αναφέροντας ότι ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμα να δει τον Ολάντ σε μια συνεδρίαση των Τεσσάρων στην Νορμανδία. Όπως προέκυψε την Τρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει η ομάδα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας να συναντηθεί στις 19 Οκτωβρίου. "Η Μέρκελ κάλεσε τον Πούτιν να δειπνήσουν στο Βερολίνο, αντικαθιστώντας τις συνομιλίες με τον Ολάντ" έγραφε ο τίτλος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Moskovsky Komsomolets".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Βλαντιμίρ Πούτιν, Παρίσι, Συριακού,O vlantimir poutin, parisi, syriakou