O Τραμπ κατηγορεί το Κογκρέσο για τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία

21:20 3/8/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι η σχέση της Ουάσινγκτον με τη Ρωσία βρίσκεται σε "ιστορικό και πολύ επικίνδυνο χαμηλό" και κατηγόρησε το Κογκρέσο για την κατάσταση, μια μέρα αφού υπέγραψε συνειδητά τις νομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Κογκρέσο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τις κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας στον Τραμπ λίγες επιλογές, αν και έχει εκφράσει από καιρό την επιθυμία

του για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Παρότι όμως υπέγραψε το νομοσχέδιο την Τετάρτη, ο Τραμπ το επέκρινε έντονα. Ισχυρίστηκε ότι το μέτρο, το οποίο επιτρέπει στο Κογκρέσο να τον εμποδίσει να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, παραβίασε τις προεδρικές του εξουσίες στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Η Ρωσία απάντησε λέγοντας ότι οι κυρώσεις αποτελούσαν έναν εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας και δίνουν τέλος στις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση του Τραμπ. "Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε ένα ιστορικό και πολύ επικίνδυνο χαμηλό επίπεδο", δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσίευση Twitter την Πέμπτη. "Μπορείτε να ευχαριστήσετε γι' αυτό το Κογκρέσο, τους ίδιους ανθρώπους που δεν μπορούν ακόμη να μας δώσουν μια πρόταση για το σύστημα Υγείας!" πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απογοήτευση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα όταν οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, απέτυχαν να προωθήσουν τη νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης στη Γερουσία.

Η επιθυμία του Τραμπ για καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα έχει επηρεαστεί από τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Οι αμερικανικές επιτροπές του Κογκρέσου και ένας ειδικός σύμβουλος ερευνούν την υπόθεση. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ο Τραμπ αρνείται τυχόν αθέμιτη σύμπραξη της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του.
Το Κογκρέσο ψήφισε τις νέες κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την παρέμβαση στις εκλογές και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί συνήθως διαφωνούν σε σημαντικά θέματα, αλλά το μέτρο είχε την ευρεία υποστήριξη και των δύο κομμάτων.

Γερουσιαστής κατηγορεί τον Πούτιν

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον ρωτήθηκε για το μήνυμα του Τραμπ σε συνέντευξη στο MSNBC και συμφώνησε ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι "σε πολύ χαμηλό σημείο", αλλά υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται ο Τραμπ. "Τελικά, η ευθύνη εμπίπτει πρωτίστως στον Βλαντιμίρ Πούτιν", ανέφερε ο Κότον, επισημαίνοντας τις ρωσικές ενέργειες για την Ουκρανία, τις παραβιάσεις της συνθήκης για τον έλεγχο των όπλων και την εικαζόμενη ανάμειξη σε διάφορα δυτικά έθνη. "Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, να ασκήσουμε πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν σε κάθε σημείο".

Παρά τις δημόσιες ανησυχίες του Τραμπ σχετικά με τις κυρώσεις, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έδειξε μια σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας κατά τη διάρκεια περιοδείας στις βαλτικές χώρες αυτή την εβδομάδα. Ο Πενς διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας -μέλη κάποτε της Σοβιετικής Ένωσης- ότι θα είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας. Η Ρωσία θα διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην κοντινή Λευκορωσία αυτό το μήνα.

Ο Ντικ Ντερμπιν, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής, ερωτηθείς για τη δήλωση Τραμπ είπε στο MSNBC: "Μπορώ να σας πω ότι υπήρξε πραγματική συμφωνία στο Καπιτώλιο όσον αφορά τις κυρώσεις. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να πούμε στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Ρωσία 'αρκετά'".

Οι κυρώσεις επηρεάζουν επίσης τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ο Ντέρμπιν ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε σκόπιμα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τις κυρώσεις και δεν θα τις άρει. "Έχουμε θέσει προϋποθέσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι πρωτοφανείς για έναν πρόεδρο, για να σιγουρευτούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί", είπε. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και το Κρεμλίνο καταδίκασαν τις κυρώσεις. "Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Ρωσία θα προστατεύσει και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. "Πιστεύουμε γενικά ότι αυτή η πολιτική κυρώσεων είναι κοντόφθαλμη, παράνομη και απελπιστική".

Ακόμα και πριν υπογράψει το νομοσχέδιο, ο Πούτιν διέταξε την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν το 60% του διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και να πάψουν να χρησιμοποιούν ένα θέρετρο που χρησιμοποιεί το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα