O Μπασάρ αλ-Άσαντ δεσμεύτηκε να ξανακερδίσει "κάθε σπιθαμή" της Συρίας

16:17 8/6/2016 - Πηγή: Antinews

Ο Πρόεδρος της Συρίας υποσχέθηκε να ξανακερδίσει "κάθε σπιθαμή" της χώρας από τους εχθρούς του την Τρίτη, σε μια προκλητική ομιλία που φάνηκε να απορρίπτει την ανθρωπιστική προσπάθεια ανακούφισης και την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και πολλά ακόμα έθνη επιδιώκουν από το περασμένο φθινόπωρο. Η ομιλία του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν η πρώτη σημαντική ομιλία του μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης για το εμφύλιο πόλεμο στη Γενεύη τον Απρίλιο. Αντανακλούσε την αίσθηση

ότι η ρωσική παρέμβαση στον πόλεμο ενίσχυσε τη θέση του - και την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία στο εγγύς μέλλον - ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στον έκτο χρόνο.

Η περιφρόνηση του Άσαντ ήταν αξιοσημείωτη, εν μέρει λόγω των προσπαθειών των τελευταίων μηνών του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και άλλων ηγετών της 17μελούς συμμαχίας που είναι γνωστή ως Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, να ορίσουν μια σειρά από προθεσμίες και περιορισμούς που η Συρία δεν θα μπορούσε να παραβιάσει.

Κάθε μία από τις οδηγίες έχει καταπατηθεί. Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μόναχο τον Φεβρουάριο κατέρρευσε. Η απαίτηση του Κέρι εκείνη τη στιγμή, να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια εντός εβδομάδων -ίσχυσε για πολύ λίγο σε κάποιες πόλεις και σύντομα η πρόσβαση μπλοκαρίστηκε και πάλι.

"Η ομιλία ήταν, δυστυχώς, αυτή του κλασικού Άσαντ - αμετανόητος και επιζήμιος για τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του βάναυσου εμφυλίου πολέμου που έχει ρημάξει τη χώρα για περισσότερο από πέντε χρόνια - οι ίδιες διεθνείς προσπάθειες που οι κύριοι υποστηρικτές του, η Ρωσία και το Ιράν, υποστηρίζουν" δήλωσε ο Mark Toner, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Τα σχόλιά του δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο παραληρητικός, αποκομμένος από την πραγματικότητα και ακατάλληλος είναι να κυβερνά το λαό της Συρίας". Ο Toner υποστήριξε ότι η Συρία δεν αψηφά μόνο τον Κέρι, αλλά και τους δύο πιο ζωτικούς συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Κέρι, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, υπέβαλε στο Λευκό Οίκο μήνες πριν ένα "Σχέδιο Β", ζητώντας να κλιμακωθεί η στρατιωτική δράση, εάν ο Άσαντ συνεχίσει να αδιαφορεί για τις διεθνείς αποφάσεις. Ο Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει, καθώς φαίνεται να μην έχει πειστεί. Είναι δύσπιστος όσον αφορά την μεγαλύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σύγκρουση στην οποία δεν βλέπει κανένα ζωτικό ενδιαφέρον του αμερικανικού λαού. Ο Κέρι και άλλοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία και η ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο ενδιαφέρον. Αλλά καθώς έχουν απομείνει μόλις επτά μήνες για να λήξει η θητεία του Ομπάμα, ο πρόεδρος φαίνεται απίθανο να αλλάξει στάση.

Ο Άσαντ δήλωσε σαφώς ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συμβιβαστεί και φάνηκε να απορρίπτει την επόμενη προθεσμία της 1η Αυγούστου, για την ανάπτυξη ενός "σχεδίου μετάβασης" για αλλαγή κυβέρνησης στη Συρία. Στην ομιλία του, ο Άσαντ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που απέρριψε ήταν μια παγίδα από τους αντιπάλους του που επιδιώκουν να τον καθαιρέσουν μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα