New York Times: «Παρά τη δυσχερή θέση της Ελλάδας, ο Τσίπρας δεν ηρεμεί»

Στην επιδεικτική απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας αναφέρεται άρθρο των New York Times. Όπως αναφέρει το άρθρο, «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οδυνηρή οικονομική κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας

δεν ηρεμεί. Είναι ο πρωταγωνιστής του ελληνικού δράματος». «Η τελετή κορυφώθηκε σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι μια γιορτή για τον ρόλο της Ελλάδας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εκ περιτροπής θέση που διαρκεί έξι μήνες και παρέχει ελάχιστη πραγματική εξουσία, αλλά που προκαλεί συνήθως εθνική υπερηφάνεια και βοηθά στην μείωση των εγχώριων πολιτικών αντιπαλοτήτων» γράφει η εφημερίδα. Παρόλα αυτά, ο Τσίπραε επέλεξε να μην εμφανιστεί.

Για τους οικονομικούς αναλυτές το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, είναι η πιθανότητα να βγει εκτός πορείας λόγω της πολιτικής αστάθειας, συνεχίζει το άρθρο. Ο οίκος Fitch κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση, τη στιγμή που ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι ισχυρός. Μια νέα εκλογική μάχη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολιτική αντι- λιτότητας και αντι- ευρωπαϊσμού». Για τον Τσίπρα, σημειώνει η εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές πολιτικές υπαγορεύονται από τα γερμανικά γραφεία. Η δυσαρέσκεια προς την Γερμανία είναι γενικότερη, επισημαίνεται, αλλά η άρνηση κάθε σκέψης για διαγραφή του ελληνικού χρέους έχει αυξήσει την οργή στην Αθήνα, κάτι που έγινε προφανές με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή.

Ο Σαμαράς επιδιώκει να πάει σε εκλογές το 2016, σημειώνουν οι New York Times και θέλει να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο» όπως δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους. Ωστόσο ο βασικός του συνεργάτης στη συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, «κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις» και «αν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, η πρωθυπουργική θητεία του δεν θα έχει μέλλον», όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές.
http://www.nytimes.com/2014/01/13/world/europe/opposition-dissent-tempers-greek-attempts-at-optimism.html

Keywords
Τυχαία Θέματα