Moody’s:Υποβάθμιση της Βρεττανίας από ΑΑΑ σε Aa1

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA1, επικαλούμενoς στοιχεία που επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα την προοπτική της οικονομίας της. Είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος οίκος προχωρά σε μια τέτοια κίνηση για τη χώρα, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Ο οίκος αναφέρει ότι η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με το υψηλό και αυξανόμενο χρέος αποτελούν

στοιχεία επιβάρυνσης της βρετανικής οικονομίας. Η λιτότητα ήταν το σύνθημα για τη δημοσιονομική πολιτική του Όσμπορν από τότε που ο Συντηρητικός συνασπισμός ήρθε στην εξουσία το 2010, μετά από εκλογές στις οποίες δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη βαθμίδα AAA της Βρετανίας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού.

Αλλά μια πολύ αργή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση έχει καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα του προϋπολογισμού μέχρι τις εκλογές του 2015. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι το μεγάλο έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λιτότητας.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Όσμπορν επέμεινε ότι δεν είναι η ώρα να αλλάξουν πορεία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του, που θα παρουσιαστεί στις 20 Μαρτίου, αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.
«Απόψε έχουμε μια σκληρή υπενθύμιση των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τη σαφέστερη δυνατή προειδοποίηση για όποιον νομίζει ότι μπορεί να ξεφύγει από την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», είπε σε μια δήλωση. «Αντί να εξασθενίζει την αποφασιστικότητά μας για το σχέδιό μας σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη, η απόφαση αυτή την υπερδιπλασιάζει».

Ωστόσο, η υποβάθμιση μπορεί να τροφοδοτήσει ανησυχία μεταξύ των μελών του κόμματός του και των εταίρων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ότι πιθανόν ο Όσμπορν να μην μπορεί να μειώσει το έλλειμμα και να εξασφαλίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι τις εκλογές του Μαΐου του 2015. Η στερλίνα μειώθηκε κατά σχεδόν ένα σεντ, σε περίπου 1,5160 δολάρια, μετά την υποβάθμιση, και οι αναλυτές αναμένουν να αποδυναμωθεί περαιτέρω τη Δευτέρα, έστω και αν πολλοί είχαν δει μια υποβάθμιση να έρχεται αργά ή γρήγορα.

Ο Moody’s είπε ότι η προοπτική για τη βαθμολογία του στη Βρετανία ήταν πλέον σταθερή, δηλαδή οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή είναι απίθανο για το επόμενο έτος.
Η Βρετανία πλέον είναι στην ίδια κατηγορία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία που έχουν χάσει τη βαθμολογία του τριπλού Α από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο, αφού κατείχαν την κορυφαία βαθμολογία από τους Moody’s και Standard & Poors από το 1978 και από την Fitch Ratings από το 1994.

Υποτονική ανάπτυξη

Ο Moody’s είπε ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυνάμεις, η ανάπτυξη της Βρετανίας ήταν πιθανό να είναι υποτονική, εξαιτίας ενός συνδυασμού της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας – ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ – και εξαιτίας «της τρέχουσας εγχώριας διαδικασίας απομόχλευσης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». «Αυτή η περίοδος υποτονικής ανάπτυξης αποτελεί μία πρόκληση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης, η οποία υποθέτουμε ότι θα επεκταθεί και στο επόμενο κοινοβούλιο» σχολιάζει στο Reuters η αναλύτρια του Moody’s Sarah Carlson.

Αλλά ο Ed Balls, κύριος εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα, δήλωσε ότι η απόφαση του Moody’s πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τον Όσμπορν, εν όψει του ετήσιου προϋπολογισμού. «Αυτή η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας είναι ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό, ο οποίος είπε ότι η διατήρηση του ΑΑΑ ήταν το τεστ της οικονομικής πολιτικής και αξιοπιστία τους».

Ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight, δήλωσε ότι μια νέα προσέγγιση από τον Όσμπορν είναι απίθανη. «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι δεν θα κάνει ουσιαστική αλλαγή στα σχέδιά του». Οι αλλαγές είναι πιο πιθανές από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία εξέπληξε τις αγορές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν αποκάλυψε ότι ο διοικητής Mervyn King και δύο άλλοι πολιτικοί ευνόησαν την επανεκκίνηση στις αγορές ομολόγων για την τόνωση της οικονομίας. Παρέμειναν μειοψηφία μεταξύ των συναδέλφων τους πολιτικών, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερα κίνητρα τελικά από την κεντρική τράπεζα.

Αυτό -και η ανοχή της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο – ασκούν συνδυαστικά πίεση στην στερλίνα, αφήνοντας παράλληλα το βρετανικό δημόσιο χρέος σχετικά προστατευμένο. Ο Charles Diebel, στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Lloyds, ήταν αισιόδοξος για τις επιπτώσεις της υποβάθμισης, καθώς το χρέος των ΗΠΑ και της Γαλλίας δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό όταν οι χώρες αυτές έχασαν την ΑΑΑ αξιολόγησή τους.

Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα