Mαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Δραματική δήλωση Αποστόλου

23:25 6/8/2017 - Πηγή: Antinews

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων, εστιάζονται αυτήν την ώρα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για να γίνει εφικτός ο έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται για τρίτη ημέρα στο νησί.


Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να πέσουν σε ένταση οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί, και να διευκολυνθεί έτσι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.

Το νησί έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά

το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Γ. Καπάκης : Έχει οριοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου

Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων,.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Δήμαρχος Κυθήρων: Μια από τις δυσκολότερες φωτιές των τελευταίων 30 χρόνω

Για μια από τις δυσκολότερες πυρκαγιές που αντιμετώπισε η πυροσβεστική τα τελευταία 30 χρόνια, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης, η πυρκαγιά στα Κύθηρα έχει κατακάψει 25.000 στρέμματα. Ήρθαν, είπε, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η φωτιά ήταν δύσκολα ελέγξιμη. Ο δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη για καινούργια εναέρια μέσα, ενώ σχολίασε: "χρειάζεται καλύτερος συντονισμός όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται", επιμένοντας ότι στις 6.30 το απόγευμα τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Με αφορμή δε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών κατάσβεσης παρατήρησε αιχμηρά ότι "σε ένα κράτος που λειτούργει ως κράτος δεν παρεμβαίνουν οι πρωθυπουργοί"

Ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς και τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να καταβληθούν αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή.

Ο δήμαρχος απέδωσε μάλιστα τη διάσωση της ιστορικής μονής της Μυρτιδιώτισσας σε θαύμα, αλλά και στις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών. "Έγινε επική μάχη" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους. "Ειδικά η ΔΕΗ υπερέβαλλε εαυτόν" τόνισε.

"Η καταστροφή θα μας στιγματίσει για χρόνια αλλά δεν θα μας γονατίσει" τόνισε δε, αναφερόμενος στον τουρισμό του νησιού.

Δραματική δήλωση από τον Β. Αποστόλου

"Πρέπει να σβήσουμε άμεσα τη φωτιά… Οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ, ή τη Δευτέρα το πρωί, πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί η φωτιά" ήταν η δραματική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στον ΣΚΑΪ για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τα Κύθηρα για τρίτη ημέρα.

"Ευχόμαστε να τελειώνουμε απόψε... Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο απόψε" τόνισε ο κ. Αποστόλου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσκολεύουν κυρίως οι άνεμοι, αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους.


Πρέπει να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, υπάρχει ζημιά στο περιβάλλον, αλλά και στην αγροτική δραστηριότητα, σημείωσε ακόμα ο Βαγγέλης Αποστόλου. Δήλωσε ότι έχουν καεί 15 με 17 χιλιάδες στρέμματα, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από δασική βλάστηση. "Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην τουριστική υποδομή του νησιού" επισήμανε πάντως ο υπουργός. Ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης, που συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΪ ότι πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Από τα Κύθηρα ο Βαγγέλης Αποστόλου, προήδρευσε σε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων. Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Eν τω μεταξύ ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της. Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή

με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα