Liberation: Μια εύθραυστη και “παρά φύση” συμμαχία στην ηγεσία της Ελλάδας

Με αξιοσημείωτη ταχύτητα ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα λαϊκίστικο ακροδεξιό κόμμα και η ανάλυση των αποτελεσμάτων , αλλά και των πρώτων βημάτων αυτής της παράξενης ζεύξης δείχνει πως η διάρκειά της είναι τουλάχιστον αμφίβολη", υποστηρίζει σε άρθρο του ο ανταποκριτής της Liberation

στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ.

Για τον Γάλλο δημοσιογράφο, πρόκειται για μία εύθραυστη συνεργασία των δύο κομμάτων. "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατάφερε μια σημαντική νίκη στις εκλογές αυξάνοντας κατά 9 μονάδες την εκλογική του δύναμη από το 2012 , ωστόσο είναι "πολύ μακριά" από το να σχηματίσει "ένα παλιρροϊκό κύμα" που θα τα σάρωνε όλα στο πέρασμά του", σχολιάζει ο Γάλλος δημοσιογράφος επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής την οποία χαρακτηρίζει "σκιάχτρο του νεοναζισμού".

Αναφερόμενος στο κόμμα ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ο Γάλλος δημοσιογράφος δεν είναι και τόσο κολακευτικός: "Το μόνο που γνωρίζουμε γι΄αυτούς είναι η δηλητηριώδης αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας" λέει και αναπαράγει τη φράση του Έλληνα ιστορικού Ν. Μπλουδάνη για να περιγράψει τους ΑΝΕΛ με διόλου κολακευτικά λόγια: "Πρόκειται για ένα κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία της ανώτερης μεσαίας τάξης".

Τέλος, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναρωτιέται αν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του 2015 να ξαναζήσουμε στην Ελλάδα πρόωρες εκλογές για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: "Μεταξύ των ευκαιριακών λαϊκιστών και των ριζοσπαστών αριστερών, ο Τσίπρας θα πρέπει να πλεύσει με ισορροπία". Ο Κατρμέρ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των 162 βουλευτών ως αδύναμης πλειοψηφίας, καθώς οι "αναπόφευκτες απώλειες" που θα σημειωθούν "μπορούν να αποβούν μοιραίες".

Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, έστω και αν κανένα κόμμα δεν τις επιθυμεί", γράφει ο δημοσιογράφος της Liberation.

bruxelles.blogs.liberation.fr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα