H Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους, εξοργίζοντας Ιαπωνία και Νότια Κορέα

15:54 6/3/2017 - Πηγή: Antinews

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα στα ανοικτά βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, τη Δευτέρα, εξοργίζοντας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, λίγες ημέρες αφού υποσχέθηκε αντίποινα για τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που θεωρεί ως προετοιμασία για πόλεμο. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι ήταν απίθανο να επρόκειτο για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), οι οποίοι μπορούν να φτάσουν ως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν με μέσο όρο 1.000 χιλιόμετρα και έφθασαν σε ύψος 260 χιλιομέτρων. Μερικά από τα βλήματα προσγειώθηκαν στα νερά, σε απόσταση σχεδόν 300 χιλιόμετρα από την βορειοδυτική ακτή της Ιαπωνίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι έχουν εκφράσει "έντονες διαμαρτυρίες" για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. "Οι εκτοξεύσεις είναι σαφώς κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες" δήλωσε ο Άμπε στο κοινοβούλιο.

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ως άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και είπε ότι η Σεούλ θα αναπτύξει σύντομα ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, παρά τις οργισμένες αντιρρήσεις από την Κίνα.

Κοινές ασκήσεις

Η Βόρεια Κορέα απείλησε με "ισχυρά αντίποινα", όταν η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, την Τετάρτη, δοκιμάζοντας την αμυντική ετοιμότητα τους απέναντι σε μια πιθανή επίθεση από το Βορρά. Η Βόρεια Κορέα επικρίνει τις ετήσιες ασκήσεις και έχει ήδη διεξάγει εκτοξεύσεις πυραύλων με σκοπό να συμπέσουν με τις ασκήσεις.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, θέτοντας ένα αντικείμενο σε τροχιά. Αυτό καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως παραβίαση των ψηφισμάτων που απαγορεύουν τη χρήση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν νέο τύπο πυραύλου στη θάλασσα στις αρχές του περασμένου μήνα, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να λανσάρει νέα στρατηγικά όπλα. Η δοκιμή του περασμένου μήνα ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα και το νεαρό ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έχουν μελετήσει σε πρόσφατες συναντήσεις μια σειρά από επιλογές για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν οι New York Times. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την άμεση επίθεση με πυραύλους στις τοποθεσίες εκτόξευσης της Β. Κορέας και τη δυνατότητα επανεισαγωγής των πυρηνικών όπλων στη Νότια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτές οι επιλογές θα υποβληθούν σύντονα στον Τραμπ και στους συνεργάτες του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τα πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα το 1991, πριν οι αντίπαλες χώρες Βόρεια και Νότια Κορέα υπογράψουν δήλωση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία, επικαλούμενη την απειλή της εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Ο ισχυρισμός ότι θα πρέπει να επαναφέρουμε τα πυρηνικά όπλα εδώ, 20 χρόνια αφού αποσύρθηκαν, είναι μια μεγάλη ανοησία", δήλωσε ο Γου Σανγκ-χο, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας. "Ζητώ επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην φέρουν το θέμα προς εξέταση" είπε ο Γου σε μια συνεδρίαση του κόμματος.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την πέμπτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν ένα "άνευ προηγουμένου" επίπεδο δραστηριότητας των απαγορευμένων πυρηνικών και πυραυλικών προγράμματα της. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν μετά την δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ ότι είχε χρησιμοποιηθεί μια πυρηνική κεφαλή αρκετά μικρή για να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 28.500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Νότια Κορέα και σχεδιάζουν να επεκτείνουν σταδιακά το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) μέχρι το τέλος του έτους. Η Ιαπωνία σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει τις άμυνες των βαλλιστικών πυραύλων και εξετάζει είτε την αγορά THAAD ή την κατασκευή μιας έκδοσης του συστήματος εδάφους Aegis, που σήμερα αναπτύσσεται σε πλοία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα