H Ρωσία προσεγγίζει τους Κούρδους

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία και ότι εξοπλίζει τους Κούρδους του Ιράκ, σε μια τακτική που θα μπορούσε να επισκιάσει τη μακρόχρονη συμμαχία των ΗΠΑ με τον λαό χωρίς πατρίδα και να αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.

Ρώσοι και Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι το Κρεμλίνο προτίθεται να διατηρήσει μια θέση στην περιοχή, καλλιεργώντας δεσμούς με

ορισμένες κουρδικές ομάδες μέσω προσφορών όπλων, πυρομαχικών και πετρελαίου, εδραιώνοντας την παρουσία τους μέσα από τη σχέση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η προσπάθεια έρχεται εν μέσω ανησυχιών των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία ανακατανέμει τα στρατεύματα και τα όπλα στη Συρία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιστροφή στις μάχες πλήρους κλίμακας στο εγγύς μέλλον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν μαζί με τους Κούρδους της Συρίας γύρω από το στρατηγικό πεδίο μάχης του Χαλεπίου, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν το κατά πόσον τα εν λόγω στρατεύματα είναι στην πρώτη γραμμή. Οι ΗΠΑ βασίζονται στους Κούρδους μαχητές στη Συρία, ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς συμμάχους τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι οι Ρώσοι είχαν την υποστήριξη μιας κουρδικής φατρίας που δεν είχε ποτέ την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η ανακοίνωση του Πούτιν ήταν πιθανότατα μια προβοκάτσια εναντίον των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί ότι η εξωτερική υποστήριξη στους Κούρδους ενδυναμώνει το κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας στο εσωτερικό.

Η Ρωσία διατηρεί δύο βάσεις στη Συρία και έναν άγνωστο αριθμό στρατευμάτων και αεροσκαφών, και αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις της χώρας εξακολουθούν να παρέχουν κάποια υποστήριξη με εναέριες δυνάμεις και πληροφορίες στους συμμάχους εκεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αποκαλύψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι προμηθεύουν περισσότερα όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, καθώς η ομάδα ετοιμάζεται να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να βοηθήσει στην τελική μάχη για τη Μοσούλη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στο Ιράκ παρέχοντας επιπλέον 415 εκατομμύρια δολ. βοήθεια προς τους ιρακινούς Κούρδους μαχητές, που είναι γνωστού ως Πεσμεργκά. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Πεσμεργκά.

Σύμφωνα με τον Mark Katz, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο George Mason, που επικεντρώνεται στις ρωσικές υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής, η κίνηση της Μόσχας θα μπορούσε να παροτρύνει τους Αμερικανούς να επιταχύνουν την προμήθεια όπλων, ώστε οι Ρώσοι να μην αποκτήσουν το πάνω χέρι. Η Ρωσική προσέγγιση στους Κούρδους ακολούθησε τη σύγκρουση με την Τουρκία. Όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο Su-24 στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία πίεσε άμεσα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει την κουρδική συμμετοχή της Συρίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μια κίνηση που θεωρείται ως άμεσο χτύπημα στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια πολυμέτωπη μάχη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το PKK, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Άγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους.

Πριν από την παρέμβαση της Ρωσίας, οι Κούρδοι δεν είχαν καμία ουσιαστική απαίτηση να αποτελούν μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών. Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι ρισκάρει την ασφάλειά του από την ευθυγράμμιση της χώρας με τους Κούρδους της Συρίας. Σε πολιτικούς κύκλους, η προσέγγιση της Ρωσίας στους Κούρδους του Ιράκ προκαλεί ανησυχία για περισσότερη ένταση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, που θέλει να παραμείνει το Ιράκ ένα ενιαίο κράτος.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι το πιο πρόσφατο πακέτο με όπλα τους για τους Κούρδους του Ιράκ, ως επί το πλείστον μικρά όπλα, έφτασαν στα μέσα Μαρτίου. Μια αντιπροσωπεία από το Κουρδιστάν επισκέφθηκε τη Μόσχα αυτό το μήνα για να συζητήσουν το θέμα. Μια κουρδική αντιπροσωπεία θα μεταβεί επίσης στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή στο Ιράκ.

Οι αρχές στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσαν ότι αναμένουν μια ακόμα παράδοση πιο προηγμένων όπλων τον Μάιο. Οι παραδόσεις όπλων είναι ένα ευαίσθητο σημείο για την ιρακινή κυβέρνηση. Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην Ερμπίλ απολαμβάνει υψηλό βαθμό αυτονομίας, αλλά ο έλεγχος της διανομής όπλων ήταν ένας βασικός τρόπος για να κρατήσει η Βαγδάτη τους Κούρδους συνδεδεμένους με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Για άλλες αποστολές όπλων μπορεί να μην χρειαστεί να συμφωνήσει η Βαγδάτη, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, γνώστες του θέματος.

Επί δεκαετίες, η Ρωσία κράτησε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην υποστήριξη των Κούρδων, καθώς και των κυβερνήσεων των χωρών όπου ζουν: το Ιράν, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, η Μόσχα φιλοξένησε Κούρδους που είχαν διαφύγει από τη βία στην περιοχή, ανάμεσά τους και τον Μασούντ Μπαρζανί, σημερινό πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, αφού ο πατέρας του διέφυγε μετά την πτώση της υποστηριζόμενης από τους Σοβιετικούς κουρδικής δημοκρατίας στο Ιράν το 1946.

Η δημοσιοποίηση των επιτυχιών των Κούρδων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους και η αντίληψη που υπάρχει ότι οι Αμερικανοί δεν τους υποστηρίζουν πλήρως, έχουν δώσει στη Μόσχα μια καλή αφορμή για να ενισχύσει τους δεσμούς της με μια ομάδα που ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια νέα Συρία. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Κούρδοι θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη μετατροπή της Μέσης Ανατολής στα χρόνια που έρχονται", δήλωσε ο Φίοντορ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου της Ρωσίας για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα