H κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ξεφεύγει για μια ακόμα φορά

Μετά και τους χθεσινοβραδινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και την εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ξεφεύγει απ’ τον έλεγχο για μια ακόμα φορά. Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βάζει φωτιά σε μια Μέση Ανατολή που είναι έτοιμη να εκραγεί, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο ή να καταστρέψει την ειρηνευτική συνθήκη του εβραϊκού κράτους από το 1979 με την Αίγυπτο, υποστηρίζει ο Άλιστερ Λίον σε ανάλυσή του στο Reuters.

Η

Χαμάς, ένα παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, είχε γίνει ιδιαίτερα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από μια επίσκεψη στη Γάζα του εμίρη του Κατάρ και με μια προφανή πεποίθηση ότι το Ισραήλ δεν θα διακινδυνεύσει την ισχυρή στρατιωτική δράση με τους Ισλαμιστές που κυβερνούν την Αίγυπτο. Ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος απαίτησε η Ουάσιγκτον να τιθασεύσει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ, αντιμετωπίζει τη λαϊκή πίεση για να ενεργήσει σκληρά, αλλά η απόρριψη της συνθήκης ειρήνης θα συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για ένα έθνος που ακόμα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξέγερση του περασμένου έτους κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβερνούσε επί 30 χρόνια.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μούρσι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την Τετάρτη, τόνισε απλώς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δεν είχε καμία ένδειξη ότι εξέταζε οποιαδήποτε νέα ώθηση για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους. Το Κάιρο λαμβάνει 1,3 δις. δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και στρέφεται στην Ουάσινγκτον για βοήθεια σχετικά με τα οικονομικά προβλήματά του, περιορίζοντας τον Μούρσι, παρά την ανάγκη του να δείξει στους Αιγύπτιους ότι οι  πολιτικές του διαφέρουν από εκείνες των ΗΠΑ, που υποστηριζόταν και από τον προκάτοχό του.

«Ο Μούρσι δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από το άνοιγμα προς τη διεθνή κοινότητα, διότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή κλίνει προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπντέλ Φατάχ, στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών
Ahram του Καΐρου. «Οι αραβικές χώρες παραμένουν επίσης πολύ αδύναμες στρατιωτικά και διπλωματικά για οποιαδήποτε σοβαρή ώθηση κατά της εν λόγω επίθεσης». Ο Ομπάμα έχει άλλους «πονοκεφάλους» στις χώρες της Μέσης Ανατολής για τη δεύτερη θητεία του, από την πυρηνική διένεξη με το Ιράν, ως την αστάθεια στο Ιράκ και τη σύγκρουση στη Συρία, που έχει προκαλέσει μερικές φορές βίαιες εντάσεις στα σύνορα με την Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

 Σεκταριστικός διχασμός

Το θρησκευτική στοιχείο του συριακού αγώνα μεταξύ Σουνιτών Μουσουλμάνων ανταρτών ως επί το πλείστον και Αλαουιτών του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ πυροδοτεί περισσότερο την αντιπαλότητα Σουνιτών-Σιιτών με την οποία τα σουνιτικά κράτη αντιμετωπίζουν το σιιτικό Ιράν, τον στενότερο σύμμαχο του Άσαντ. Αυτό έχει αποξενώσει τη Χαμάς με κάποιους από τους παλιούς φίλους της. Το σουνιτικό ισλαμιστικό κίνημα ήταν κάποτε ευθυγ

Keywords
Τυχαία Θέματα