H Χίλαρι Κλίντον ανακηρύχτηκε "νικήτρια" του debate

H Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε νικήτρια στις δημοσκοπήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας, αφού κατάφερε να απαντήσει αποτελεσματικά σε "χτυπήματα" για τις πληρωμές φόρων, τις επιχειρηματικές πρακτικές της ανάπτυξης ακινήτων και τον ισχυρισμό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στο εξωτερικό. Το στρατόπεδο του Τραμπ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά την Τρίτη, ισχυριζόμενο ότι είχε καλύτερες επιδόσεις από την πρώην υπουργό Εξωτερικών,

παρότι μια δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι το 62 τοις εκατό των τηλεθεατών είπαν ότι η Κλίντον επικράτησε στη συζήτηση, σε σύγκριση με 27 τοις εκατό για τον Τραμπ.

Μια ομάδα εστίασης από τον δημοσκόπο Frank Luntz υποστήριξε επίσης ότι η Κλίντον είχε επικρατήσει, ενώ το μεξικανικό πέσο -το οποίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εικασίες των αμερικανικών εκλογών- αυξήθηκε έναντι του δολαρίου.

Οι δημοσκόποι προειδοποίησαν ότι η "νίκη" της Κλίντον δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα μετατρέψει τη δυναμική του αγώνα, καθώς η διαφορά μειώνεται συνεχώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Φέτος, αναλυτές σχολίασαν συχνά άσχημα τις επιδόσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να κατατροπώσει τους αντιπάλους του στις προκριματικές εκλογές. Η Julia Clark, δημοσκόπος της Ipsos, υποστήριξε ότι και οι δύο υποψήφιοι είχαν "κερδίσει" κατά τη διάρκεια της βραδιάς. "Ιστορικά, τα debates δεν επηρεάζουν πραγματικά το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ ...Η διαφορά στο τέλος θα είναι πολύ μικρή".

Μιλώντας στο Fox & Friends την Τρίτη το πρωί, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ξεπέρασε την Κλίντον, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Lester Holt, ο συντονιστής της συζήτησης, δεν την αμφισβήτησε για "τα σκάνδαλα της", όπως η χρήσης του προσωπικού email server. Ο Τραμπ είπε ότι του έκανε "πολύ άδικες ερωτήσεις" και παραπονέθηκε για ένα ελαττωματικό μικρόφωνο. Επίσης, απάντησε στην κριτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Κλίντον απέναντι στην Αλίσια Ματσάδο, πρώην Μις Υφήλιο, με τρόπο που πιθανόν να αποξενώσει περαιτέρω τις γυναίκες ψηφοφόρους. Η διαγωνιζόμενη, είπε, "κέρδισε πολύ βάρος και αυτό ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα".

Ο John Hudak, ένας ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Brookings, υποστήριξε ότι η κριτική του Τραμπ στην διαγωνιζόμενη των καλλιστείων και το γεγονός ότι διέκοπτε επανειλημμένα την Κλίντον κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα μπορούσε να βλάψει τη στάση του απέναντι στις γυναίκες ψηφοφόρους. "Δεν νομίζω ότι ωφελήθηκε, ιδιαίτερα με τις γυναίκες", είπε. Ο Τραμπ είχε επιτεθεί το προηγούμενο βράδυ στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στην Κλίντον, όσον αφορά τη στάση της στο Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού και παρουσιάζοντάς την ως σύμβολο των κατεστημένων πολιτικών που είχαν αποτύχει να βελτιώσουν την τύχη της Αμερικής.

Ωστόσο, ο μεγαλομεσίτης απέτυχε να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του σχετικά με τη γενέτειρα του Ομπάμα, τη στάση του σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και τις φορολογικές υποθέσεις, ενώ δεν κατάφερε να αποστομώσει την Κλίντον για το θέμα των e-mail κατά τη θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κλίντον αποδείχθηκε πιο πειθαρχημένη ομιλήτρια, αντιμετωπίζοντας για παράδειγμα τον Τραμπ στην αποτυχία του να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του σε αντίθεση με τους προηγούμενους προεδρικούς υποψήφιους. "Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν κανα-δυο λόγοι. Πρώτον, ίσως να μην είναι τόσο πλούσιος όσο ο ίδιος λέει ότι είναι. Δεύτερον, ίσως να μην είναι τόσο φιλάνθρωπος όσο ισχυρίζεται ότι είναι", είπε η Κλίντον. "Ή μήπως δεν θέλει ο αμερικανικός λαός, όλοι εσείς που παρακολουθείτε απόψε, να ξέρετε ότι δεν έχει καταβάλει τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους;" Στις κατηγορίες αυτές ο Τραμπ απάντησε: "Αυτό με κάνει έξυπνο", ένα σχόλιο που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί εναντίον του από τους Δημοκρατικούς τις επόμενες ημέρες.

Η Κλίντον πήγε στη συζήτηση σε μειονεκτική θέση, καθώς χρειάζεται να εξασφαλίσει πολλές πολιτείες-κλειδιά, με τον Τραμπ να προηγείται στη "μάχη" του Οχάιο και να είναι σχεδόν ισόπαλοι ακόμα και στη Φλόριντα.

Μένει να δούμε αν αποσπασματική απόδοση του επιχειρηματία, την οποία παρακολούθησε ένα ακροατήριο που εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια, θα διακόψει την ορμή της εκστρατείας του. Ο Larry Sabato, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι η ασταθής απόδοση του Τραμπ μπορεί να ενισχύσει τα δύο από τα μεγάλα προβλήματά του με τους ψηφοφόρους: το ότι θεωρείται πως δεν έχει τα προσόντα και ότι του λείπει το ταμπεραμέντο για να γίνει πρόεδρος - παρά τους ισχυρισμούς του για το αντίθετο κατά τη διάρκεια της συζήτησης. "Ήταν τρομερό - έχασε πολύ περισσότερες ευκαιρίες από όσες δημιούργησε" σχολιάζει. Όσον αφορά την Κλίντον, είπε ότι δεν είναι σίγουρος "αν αυτό την έχει ανεβάσει στις δημοσκοπήσεις".

Ο David Caputo, ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Pace, δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν "σαφώς μια αποφασιστική νίκη" για την Κλίντον, παρόλο που προειδοποίησε ότι τα debates συνήθως έχουν μόνο ελάχιστο αντίκτυπο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. "Επισήμανε πιο σημαντικά πράγματα, είχε τον έλεγχο και απαντούσε όταν ήταν απαραίτητο. Ο Τραμπ ξεκίνησε καλά, αλλά δεν ανέπτυξε σημαντικά τα σημεία του. Συχνά φαινόταν νευρικός και την διέκοπτε πολύ συχνά".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα