H άνοδος της ακροδεξιάς ανησυχεί και τη Γαλλία

To ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έβγαλε εκτός μάχης τους αριστερούς αντιπάλους του και κέρδισε διπλάσιες ψήφους από το κεντροδεξιό κόμμα UMP στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στη νότια Γαλλία. Ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου Λοράν Λοπέζ έλαβε 40,4 τοις εκατό των ψήφων στο καντόνι Μπρινιόλ της επαρχίας Βαρ, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία στα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος, ο οποίος είχε και τη στήριξη των Σοσιαλιστών, έλαβε μόλις 14% και ο Πράσινος 9%.

Αθροιστικά η ακροδεξιά σχεδόν άγγιξε το 50%, αφού στο ποσοστό του Λοπέζ έρχεται να προστεθεί και αυτό ενός άλλου υποψηφίου, προερχόμενου από το κόμμα της Λεπέν που όμως έχει πάρει τις αποστάσεις του από εκείνη και συγκέντρωσε το 9% των ψήφων. Καθοριστικός παράγοντας για τη συντριβή των αριστερών κομμάτων ήταν η αποχή, που έφτασε το 67%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υψώσουν ένα τείχος κατά του Εθνικού Μετώπου και να δώσουν την ψήφο τους στον δεύτερο γύρο στην υποψήφια του UMP.

Την ώρα που η εκρηκτική άνοδος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των παραδοσιακών κομμάτων πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές και επτά πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, πολλοί πολιτικοί τονίζουν ότι το FN δεν είναι απλά ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά κάτι περισσότερο, «ένα κόμμα φασιστικό» όπως το χαρακτήρισε ο βουλευτής Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης με δημοτικότητα 70%, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε χθες περιοδεία σε όλη τη Γαλλία με πρώτο σταθμό το προπύργιο του FN, Φορμπάς, με στόχο να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς.

theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα