Guardian: Η Κύπρος «πουλά» την ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες

"Xρυσές βίζες" και διαβατήριο της ΕΕ χάρισε η Κύπρος σε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που κατηγορούνται για διαφθορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian. όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας την υπηκοότητα στους ολιγάρχες και μαζί το δικαίωμα να ζουν

και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, παίρνοντας ως αντάλλαγμα επενδύσεις σε μετρητά. Περισσότερα από 400 διαβατήρια θεωρείται ότι έχουν εκδοθεί μέσω αυτού του προγράμματος μόνο το 2016.

Η λίστα με τα ονόματα που έχει στην κατοχή του ο Guardian περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Ανάμεσά τους ένα πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών. Ο κατάλογος αναδεικνύει τον ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο και θέτει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφάλειας που διενεργούνται στους αιτούντες βίζα από την Κύπρο.

Η Άνα Γκόμες, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις λεγόμενες "χρυσές βίζες" ως "απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες" και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα. Στο προσεχές μέλλον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η Γκόμες, απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες "χρυσές βίζες".

Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική παραχώρησης βίζας σε μεγαλοεπενδυτές, η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Ένας από τους πρώτους που επωφελήθηκαν ήταν οι Ραμί Μακλούφ, ξάδελφος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, που τέθηκε για πρώτη φορά υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2008 εξαιτίας κατηγοριών περί διαφθοράς. Η Κύπρος του παραχώρησε την υπηκοότητα το 2010. Δεν είναι σαφές τι "ανταλλάγματα" έλαβε η κυβέρνηση. Μετά τον συριακό πόλεμο πάντως, η υπηκοότητα ανακλήθηκε.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα