Guardian: «Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένας αποστάτης χωρίς οικονομική δύναμη»

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση του Observer έδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Οι συνέπειες αυτής της υπαναχώρησης όμως θα ήταν τρομερές, γράφει η εφημερίδα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι μια ισχυρή ένδειξη τους αντι-ευρωπαϊκού συναισθήματος. Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι και τα δύο βασικά κόμματα της Βρετανίας θα αισθάνονται υποχρεωμένα  να κάνουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα

πριν τις επόμενες εκλογές, κάτι που προκλήθηκε από το άγχος των Συντηρητικών να υπερασπιστούν τις απόψεις τους έναντι του UKIP και την ανάγκη των Εργατικών να κατευνάσουν το κύμα του ευρωσκεπτικισμού. Αν η Ευρώπη δεν γίνει πιο ελκυστική ή οι φιλο-Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να μοιάζει αναπόφευκτο.

Το μόνο πλεονέκτημα σε αυτή την παραδοχή μπορεί να προέλθει από οποιοδήποτε κόμμα στην κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προσφέρει το δημοψήφισμα για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με τις περισσότερες εξουσίες που παραχωρήθηκαν  στη Βρετανία. Σε αυτό το λεπτό σχοινί, ανάλογα από την καλή θέληση των ευρωπαϊκών κρατών που δεν εμπιστεύονται πλέον το ενδιαφέρον της Βρετανίας στην οικοδόμηση της Ευρώπης, κρέμεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Θα είναι είτε ένα ημι-ανεξάρτητο μέλος  ή δεν θα είναι καθόλου μέλος.

Η πιθανότητα μιας πλήρους εξόδου θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην τρέχουσα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου 27 κράτη προσπαθούν να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια. Οι γεωργικές δαπάνες συνήθως είχαν τη μερίδα του λέοντος στην Ευρώπη. Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών πηγαίνει προς την υποδομή των φτωχότερων μελών της, σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή πανευρωπαϊκών  πρωτοβουλιών, όπως η προτεινόμενη ένωση τραπεζών. Το πάγωμα των δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, είναι απίθανο. Πιθανώς οι άλλοι 26 θα βολευτούν σε μια μικρή, σε πραγματικούς όρους  αύξηση.

Η Βρετανία δεν θα συμφωνούσε. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, παγιδευμένος ανάμεσα στους ολοένα και περισσότερους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του και σε ένα οπορτουνιστικό Εργατικό Κόμμα που έχει θέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα πριν από τις αρχές, ξέρει ότι δεν μπορεί να πετύχει μια τέτοια συμφωνία με το Κοινοβούλιο, ούτε μπορεί να επιβιώσει από τον υστερικό έλεγχο των περισσότερων κεντροδεξιών ευρωσκεπτικιστών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα υποχρεωθεί να ασκήσει βέτο στην συμφωνία, εδραιώνοντας τη δυσπιστία μεταξύ της Βρετανίας και των ευρωπαίων γειτόνων της και κάνοντας οποιεσδήποτε παραχωρήσεις για να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για μία ημι-ανεξάρτητη σχέση που είναι πολύ λιγότερο πιθανό.
Οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές θα χαρούν. Γι ‘αυτούς, η συμμετοχή στην ΕΕ έχει συμβάλει στην παρατεταμένη ύφεση της Βρετανίας. Απηχώντας την ήττα του Tea Party στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρουν στη Βρετανία την προοπτική να γίνει όπως το Χονγκ Κονγκ. Ελάχιστη προστασία στο χώρο εργασίας, την ευκαιρία να γίνει η χ

Keywords
Τυχαία Θέματα