FBI: Αντιμετωπίζει την μαζική επίθεση ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια

Το ζευγάρι που σκότωσε 14 ανθρώπους και άφησε 21 τραυματίες είχε συγκεντρώσει χιλιάδες πυρομαχικά και δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες στο σπίτι του, δήλωσαν αξιωματούχοι, ένα στοιχείο που δείχνει ότι πιθανόν να σχεδίαζαν περαιτέρω επιθέσεις.

Το FBI αντιμετωπίζει την επίθεση της Τετάρτης ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Το εκτεταμένο οπλοστάσιο των υπόπτων, το πρόσφατο ταξίδι στη Μέση Ανατολή και οι αποδείξεις

ότι ένας από αυτούς είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές απόψεις, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό, έκαναν τους ειδικούς να αναθεωρήσουν την έρευνα. Αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν ήξεραν τα κίνητρα της επίθεσης και ότι δεν ήταν έτοιμοι να την θεωρήσουν ακόμα τρομοκρατική.

Οι ύποπτοι, ο 28χρονος Σαγιέντ Ριζβάν Φαρούκ και η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, έριξαν τουλάχιστον 150 σφαίρες στο εσωτερικό του κτιρίου στο Σαν Μπερναντίνο. Η ηλικία των θυμάτων τους κυμαίνεται από 26 έως 60 ετών. Μετά την εξέταση των ηλεκτρονικών συσκευών τους από το FBI, οι εμπειρογνώμονες βρήκαν αποδείξεις ότι τουλάχιστον μία ημέρα πριν από τις επιθέσεις άρχισε τη διαγραφή δεδομένων, που οδηγεί τους ερευνητές να πιστεύουν ότι σχεδίαζε την επίθεση. «Δεν θύμωσε και επέστρεψε αρχίζοντας να εξοντώνει ανθρώπους» δήλωσε ένας επίσημος. Η επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία, μετά το περιστατικό σε ένα δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Ο Φαρούκ πήγε στο γεύμα των συναδέλφων του, όπου εργαζόταν ως επιθεωρητής υγείας, έφυγε νωρίς -εκνευρισμένος, σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες – αποφασισμένος να σκοτώσει. Αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Jarrod Burguan είπε δεν ήταν μια απλή επίθεση ενός εκνευρισμένου υπαλλήλου στον χώρο εργασίας του. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με όπλα τα οποία είχαν αποκτήσει νόμιμα, ενώ άφησαν πίσω τους εκρηκτικά που δεν εξερράγησαν.

Ενώ οι ανακριτές αναζητούν ένα κίνητρο και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα του Σαίντ Ραχίλ Φαρούκ, αδελφού του νεκρού δράστη, σύμφωνα με τους γείτονες. Το FBI ψάχνει επίσης το υπόβαθρο των υπόπτων. Επίσης, αποκάλυψε στοιχεία ότι ο Φαρούκ επικοινώνησε με εξτρεμιστές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πριν από μερικά χρόνια, αλλά όχι πρόσφατα. Όπως είπαν, είχε επαφές με πέντε ανθρώπους τους οποίους το FBI ερευνά για πιθανές τρομοκρατικές δραστηριότητες - μεταξύ των οποίων ένας που σχετίζεται με την Σαμπάμπ, το ισλαμιστικό μαχητικό κίνημα στην Σομαλία, και ένας που συνδέεται με το Μέτωπο Νούσρα, την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Και στις πέντε περιπτώσεις, οι έρευνες είχαν κλείσει. Αλλά προς του παρόν, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν είχε προκύψει που να δείχνει ότι ο Φαρούκ είχε επικοινωνήσει με κάτι «ανησυχητικό», δήλωσε ένας αξιωματούχος, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ήταν συνδεδεμένος ή εμπνεύστηκε από οποιαδήποτε τρομοκρατική ομάδα.

Δεκάδες ερευνητές, κάποιοι σε τεθωρακισμένα οχήματα, έκαναν έφοδο στο σπίτι του ζευγαριού, κινούμενοι αργά υπό τον φόβο των εκρηκτικών. Ζήτησαν μάλιστα από τους γείτονες να εκκενώσουν την περιοχή. Οι αρχές συνέλεξαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι, ανάμεσά τους έναν υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα και μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξετάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Φαρούκ, ενώ άλλα αντικείμενα είχαν σταλεί σε εργαστήρια διερεύνησης του FBI. Δύο τηλέφωνα και τουλάχιστον μία άλλη συσκευή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σαν να ήθελαν να εμποδίσουν την ανάκτηση του περιεχομένου τους.

Στην ερώτηση εάν ο σχεδιασμός των εκρηκτικών μηχανισμών προερχόταν από το Inspire, ένα online περιοδικό της Αλ Κάιντα, οι αρχές δήλωσαν ότι εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο. Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής του FBI είχαν την επίβλεψη της έρευνας, λόγω της πιθανότητας να είναι η τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε σε μια δήλωση στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη ότι ήταν πιθανόν ότι οι επιθέσεις στο Σαν Μπερναρντίνο να σχετίζονται με την τρομοκρατία. Σε αυτό το στάδιο, είπε, οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί «συνέβη αυτό το φοβερό γεγονός». Το FBI ερευνά χιλιάδες μουσουλμάνους για τους πιθανούς δεσμούς τους με τρομοκράτες , μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πολλοί από τους οποίους ποτέ δεν συνδέθηκαν με κάποια εγκλήματα.

Ο Φαρούκ ήταν ένας πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, που γεννήθηκε στο Ιλινόις από πακιστανούς μετανάστες γονείς. Τα μέλη της οικογένειας είπαν ότι ήταν ένας ευσεβής Σουνίτης Μουσουλμάνος και σε μια ιστοσελίδα που χρονολογείται πριν από μερικά χρόνια, αναφέρει την Ουρντού ως μητρική του γλώσσα. Είχε πάει στη Σαουδική Αραβία πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού το 2013 για το ετήσιο Χατζ, το ταξίδι στη Μέκκα που όλοι οι μουσουλμάνοι θέλουν να κάνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ο Bowdich είπε ότι ο Φαρούκ επισκέφθηκε Πακιστάν τον περασμένο χρόνο, και ότι το ζευγάρι μπήκε στο Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2014 με την Μαλικ να ταξιδεύει με πακιστανικό διαβατήριο. Ένας άλλος ομοσπονδιακός αξιωματούχος είπε ότι ο Φαρούκ ταξίδεψε μόνος του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε με τη μέλλουσα σύζυγό του στο Σικάγο, με μια στάση στο Λονδίνο.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ πέρασε εννέα μέρες στην χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014. Η Μαλικ είχε εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μία βίζα 90 ημερών, που δίνεται σε όσους σκοπεύουν να παντρευτούν Αμερικανούς. Το ζευγάρι έκανε αίτηση στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 για μία μόνιμη πράσινη κάρτα για την Μαλίκ, η οποία και της χορηγήθηκε υπό όρους τον Ιούλιο του 2015.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα