Exit polls στην Ισπανία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα, ρυθμιστές οι Unidos Podemos

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει σύμφωνα με τα exit polls το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, κερδισμένοι ωστόσο των ισπανικών εκλογών βγαίνουν, μάλλον, οι Unidos-Podemos οι οποίοι αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα.

Το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 28,48%, ενώ οι Unidos-Podemos 25,61%. Τρίτοι οι Σοσιαλιστές με 21,98%, στο 11,78% πέφτουν οι Ciudadanos.

Αναλυτικότερα τα τέσσερα πρώτα κόμματα λαμβάνουν τις εξής έδρες:

Λαϊκό Κόμμα: Από 117 έως 121 (προηγούμενες εκλογές
123)Podemos: Από 91 έως 95 (προηγούμενες εκλογές 69)Σοσιαλιστικό Κόμμα: Από 91 έως 85 έδρες (προηγούμενες εκλογές 69)Ciudadanos: Από 26 έως 30 έδρες (προηγούμενες εκλογές 40)

Όπως αναμενόταν, κάνενα κόμμα δεν αποκτά την αυτοδυναμία των 176 εδρών και έτσι η Ισπανία μπαίνει εκ νέου σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, το Λαΐκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και οι Ciudadanos ακόμη κι αν συνεργαστούν δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση κάτι που μπορούν αθροιστικά τουλάχιστον να πράξουν οι Podemos με τους Σοσιαλιστές.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, κυμαινόταν μόλις στο 51,17% -ήτοι, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου- στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα