Europol: Το ISIS θα επιτεθεί με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Το ISIS έχει "αρκετές δεκάδες" μαχητές στην Ευρώπη και θα μπορούσε να χτυπήσει με παγιδευμένα αυτοκίνητα στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, προειδοποιεί η Europol.

Η νέα έκθεση του οργανισμού αναφέρει ότι η τζιχαντιστική ομάδα αλλάζει την τακτική της, καθώς έχασε έδαφος στη Συρία και το Ιράκ, αλλά παρέμεινε αποφασισμένη να χτυπήσει ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό

ενάντια στο ISIS.

Όπως αναφέρει, το Ισλαμικό Κράτος πιθανότατα θα επιμείνει στις μεθόδους που χρησιμοποίησε με επιτυχία στις επιθέσεις τους στο Παρίσι και το Βέλγιο, όπου οι μαχητές του, οπλισμένοι με γιλέκα αυτοκτονίας και αυτόματα όπλα, ήταν σε θέση να προκαλέσουν μαζικές απώλειες. Όσοι καταφέρνουν να εισέλθουν στην ΕΕ θα αποτελέσουν ένα δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς αριθμούς που εμπλέκονται, αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική και μακροπρόθεσμη πρόκληση για την ασφάλεια.

Αλλά η Europol ανέφερε επίσης ότι το ISIS μπορεί να προσπαθήσει να εισάγει την τακτική από τη Συρία και το Ιράκ. "Ο τρόπος λειτουργίας τους στη Συρία και το Ιράκ, όπως η χρήση των βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, οι εκβιασμοί και οι απαγωγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδοι επίθεσης στην ΕΕ", ανέφερε η έκθεση. Ο οργανισμός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές μπορεί να αρχίσουν να προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους σε μεγάλους αριθμούς, καθώς το ISIS χάνει εδάφη στη Μέση Ανατολή.

"Αυτοί που καταφέρνουν να εισέλθουν στην ΕΕ θα αποτελέσουν ένα δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς αριθμούς που εμπλέκονται, αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική και μακροπρόθεσμη πρόκληση της ασφάλειας" αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση. Σημειώνει, επίσης, ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει ένα πιο σημαντικό "εφαλτήριο" για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ευρώπης, καθώς το ISIS δέχεται από όλο και μεγαλύτερη πίεση στη Μέση Ανατολή. "Από τα μέσα του 2015, η Λιβύη έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για τους μαχητές του ISIS και πιστεύεται ότι έχει γίνει ένα κομβικό σημείο για τους ξένους τρομοκράτες της ΕΕ οι οποίοι, κατά την επιστροφή τους στην Ευρώπη, σχεδιάζουν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις", ανέφερε η έκθεση.

Το ISIS φαίνεται να είναι στα πρόθυρα του να χάσει την Σύρτη, μεγάλο οχυρό του στη Λιβύη, αλλά η μεγάλη χώρα της Βόρειας Αφρικής θα μπορούσε να εξακολουθεί να παρέχει άπλετο χώρο για δραστηριότητες κατάρτισης και σχεδιασμό, σύμφωνα με την Europol. Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για τον "πραγματικό και άμεσο κίνδυνο" το ISIS να προσπαθήσει να στρατολογήσει πρόσφυγες από τη Συρία, από τη στιγμή που φτάνουν στην Ευρώπη. "Ένας πραγματικός και άμεσος κίνδυνος είναι η πιθανότητα στοιχεία των Σουνιτών Μουσουλμάνων της Συρίας από τη διασπορά των προσφύγων να είναι ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση μόλις φτάνουν στην Ευρώπη και να γίνονται ειδικά στόχος για στρατολόγηση από ισλαμιστές. Πιστεύεται ότι ένας αριθμός τζιχαντιστών ταξιδεύουν μέσω της Ευρώπης για το σκοπό αυτό".

Η έκθεση επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η γερμανική αστυνομία ήταν ενήμερη για περίπου 300 απόπειρες τζιχαντιστών να στρατολογήσουν Σύριους πρόσφυγες για τον σκοπό τους. Η Europol δήλωσε ότι το ISIS φάνηκε ότι παραμένει εστιασμένο στους "εύκολους στόχους", δηλαδή ελαφρά φυλασσόμενα μέρη όπου υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί των πολιτών για να σκοτώσουν, και όχι σε πιο δύσκολους στόχους όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα