Economist: Μια γυναίκα για να τους κυβερνά όλους

Την τιμητική της έχει η Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες στον ξένο Τύπο, εν όψει των εκλογών. Αν και τα δημοσιεύματα για το προσωπό της από μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά δεν είναι ακριβώς κολακευτικά… Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel που την παρουσιάζει στο εξώφυλλο ως «αυτάρκεσκη αυτοκράτειρα», ο Economist κάνει τη γερμανίδα καγκελάριο εξώφυλλο, να στέκεται πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό

κίονα και να κυβερνά τον κόσμο, με την Ακρόπολη και το Μπιγκ Μπεν να βουλιάζουν, τον Πύργο της Πίζα και του Άιφελ να καταρρέουν, και την Ισπανία να ψυχορραγεί (ως πληγωμένος ταύρος).

Στη συνέχεια αρχίζει ο εξάψαλμος, ο οποίος όμως καταλήγει μάλλον θετικά προς το πρόσωπό της, ως η καλύτερη εναλλακτική. «Από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρώ στα τέλη του 2009, αυτή η εφημερίδα επέκρινε την πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Διαφωνήσαμε με την άσκοπη τακτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ: η ύφεση της ηπείρου ήταν αδικαιολόγητα μεγάλη και βάναυση, ως αποτέλεσμα. Θέλαμε η καγκελάριος να διαχωρίσει την προσεκτική πολιτική της και το μανδύα της ιστορία της χώρας της και να οδηγήσει την Ευρώπη πιο δυναμικά. Ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποτυχία της να δημιουργήσει μια πλήρη τραπεζική ένωση για την ευρωζώνη, την πρώτη από τις πολλές θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται. Έχει αρνηθεί να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη, δεν παρουσιάζει στους ψηφοφόρους της πόσο φταίει η Γερμανία για το χάλι ευρώ (ούτε πόσο οι τράπεζες της έχουν διασωθεί από τις διασώσεις). Επίσης, ανησυχούν ότι δεν έχει κάνει αρκετά στο εσωτερικό: ​​τα τελευταία χρόνια, καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει λιγότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ενεργειακές πολιτικές της οδήγησαν τη Γερμανία σε υψηλές επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και όμως πιστεύουμε ότι η Μέρκελ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει τη χώρα της και έτσι και την Ευρώπη. Και αυτό εν μέρει λόγω αυτού που είναι: η πιο πολιτικά προικισμένη δημοκράτης στον κόσμο και ένα πολύ ασφαλέστερο στοίχημα από τους αριστερούς αντιπάλους της. Επίσης, εν μέρει, λόγω αυτού που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε ακόμα να γίνει, ο μεγάλος ηγέτης που η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα». Το περιοδικό συγκρίνει την Άνγκελα Μέρκελ με ηγέτες όπως ο Ομπάμα και ο Κάμερον, ως τους ηγέτες που είχαν μια θεαματική άνοδο και πτώση, ενώ απαριθμεί τα επιτεύγματά της: κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, έβαλε τους Βόρειους να πληρώσουν τα πακέτα διάσωσης, έβαλε τους Ισπανούς να κάνουν αδιανόητες μεταρρυθμίσεις και απάλλαξε την Ευρώπη από «κλόουν» επιπέδου Μπερλουσκόνι, όπως λέει χαρακτηριστικά.

economist.com

Keywords
Τυχαία Θέματα