Der Spiegel: Ο Άσαντ πανικοβλήθηκε και έριξε χημικά σε υπερβολική δόση

13:21 5/9/2013 - Πηγή: Antinews

Στον πανικό του Μπασάρ αλ Άσαντ και σε «λάθος» στη δοσολογία του αερίου σαρίν οφείλεται ο βαρύς απολογισμός των θυμάτων μετά την επίθεση με χημικά, στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό, υποστηρίζουν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες αποκλείουν το ενδεχόμενο να πραγματοποίησαν την επίθεση οι αντάρτες. Σύμφωνα με εμπιστευτική παρουσίαση του επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND Γκέρχαρντ Σίντλερ, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel,

μόνο οι εμπειρογνώμονες του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ουσίες όπως το αέριο σαρίν, είναι ικανές να το αναμείξουν και να το χρησιμοποιήσουν χάρη σε μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm, τους οποίους διαθέτουν εν αφθονία.

Κατά την παρουσίασή του, ο Σίντλερ επικαλέσθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός ιρανού διπλωμάτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον Άσαντ και τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος «έχασε τον έλεγχο των νεύρων του» επειδή φοβήθηκε ότι οι αντάρτες θα καταλάβουν τη Δαμασκό και διέπραξε ένα «σοβαρό σφάλμα» δίνοντας εντολή για την επίθεση με χημικά όπλα. Ωστόσο ο Σίντλερ, επεσήμανε πως θεωρεί πιθανό μια λάθος δοσολογία να ευθύνεται για τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της επίθεσης με χημικά κατά της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποίησαν την επίθεση οι αντάρτες.

Το νέο στοιχείο μπορεί να δώσει άλλη βαρύτητα στη συζήτηση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, καθώς ενισχύει την θεωρία ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για την επίθεση, υπογραμμίζει το Spiegel.

http://www.theguardian.com/world/on-the-middle-east/2013/sep/04/syria-assad-obama-germany

Keywords
Τυχαία Θέματα