CNBC: Γιατί τα δεινά της Ελλάδας μπορεί να γίνουν χειρότερα

Η αναταραχή στις αγορές αυτή την εβδομάδα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο - αλλά και για εκείνες τις χώρες που ήδη παλεύουν με την κρίση, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα άσχημες, γράφει το CNBC.

Η Ελλάδα, η οποία ήδη έχει αποδεκατιστεί από την πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική αδυναμία, είναι πιθανό να τραυματιστεί ακόμη περισσότερο από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές. Οποιαδήποτε εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε

επιστρέψει στην χώρα της ευρωζώνης που διασώθηκε με την τρίτη συμφωνία, είναι πιθανόν να πληγεί από την πρόσφατη φυγή προς την ασφάλεια. Ένα ισχυρότερο ευρώ - το οποίο είναι πάνω από 4 τοις εκατό έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων - δεν είναι καλή είδηση για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες είναι πιθανό να εμβαθύνουν την ύφεση της χώρας σε μια εποχή που δεν μπορεί να το αντέξει.

Αναλυτές της UBS υποβάθμισαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε -1,6 τοις εκατό αυτό το έτος, και -1.1 τοις εκατό το 2016, κάτω από τις προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση 1,5 τοις εκατό το 2015 και 2,5 τοις εκατό αύξηση το 2016, σημειώνεται. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, τονίζει το άρθρο. Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει, τουλάχιστον κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου, χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων χρεών της χώρας και όχι για την τόνωση της ετοιμοθάνατης οικονομία της. «Το πρόγραμμα σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, όμως βεβαιότητα χρηματοδότησης, QE για τα ελληνικά ομόλογα σύντομα και μια σειρά από εργαλεία υπέρ της ανάπτυξης. Η πρόκληση είναι τώρα η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των τελευταίων», τονίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse σε σημείωμά τους.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα λιτότητας μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο να περάσουν στον ελληνικό λαό. Υπάρχει ακόμα ο «σοβαρός» κίνδυνος εκτροχιασμού της διάσωσης και κατά συνέπεια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως σημείωσαν αναλυτές της UBS την Τρίτη. Οι παραχωρήσεις του Τσίπρα μπορεί τελικά να μην είναι αρκετές, εξαιτίας δυνάμεων που δεν ελέγχει, καταλήγει το δημοσίευμα.

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα