Bloomberg: Ο Γιούνκερ πρέπει να φύγει

Μύδρους κατά του Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ εξαπολύει δημοσίευμα του Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν πάντα μια κακή επιλογή για την δουλειά αυτή, καθώς επιβλήθηκε στις 28 εθνικές κυβερνήσεις του μπλοκ από ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόθυμο να διευρύνει τις εξουσίες του. Έχει γίνει σαφές

πλέον πόσο κακή απόφαση ήταν ο διορισμός του» γράφει. Και εξηγεί: «Ο Γιούνκερ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει».

«Ο Γιούνκερ υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενός μικροσκοπικού κράτους με πληθυσμό ίσο με το 1/17 του μεγέθους του Λονδίνου, επί σχεδόν δύο δεκαετίες» συνεχίζει το άρθρο. «Κατά το διάστημα αυτό, επέβλεψε την ανάπτυξη ενός χρηματοπιστωτικού κλάδου που έγινε η φορολογική έδρα για τουλάχιστον 340 μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, για να μην αναφερθούν τα επενδυτικά κεφάλαια με σχεδόν 3 τρις ευρώ σε καθαρά πάγια – φέρνοντας το Λουξεμβούργο στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, εν μέρει, των κανόνων τραπεζικού απορρήτου ελβετικού τύπου και των προγραμμάτων φοροδιαφυγής με τις ευλογίες της κυβέρνησης που βοήθησαν την προσέλκυση τόσο μεγάλου κεφαλαίου, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είναι η δεύτεροι πλουσιότερο παγκοσμίως μετά τους κατοίκους του Κατάρ. Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτονται επί καιρό από ένα πέπλο μυστικότητας. (Μόνο τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απέσυρε την αντίθεσή του στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τραπεζική διαφάνεια). Ο Γιούνκερ θα μπορούσε κανείς να πει, έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει.

Η Κομισιόν ήδη διενεργούσε έρευνα στις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου. Ο Γιούνκερ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παρέμβει, αλλά ούτε θα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες. Πράγματι, ο εκπρόσωπος του επισήμανε ότι παραμένει "ήρεμος" ενώπιων των αποκαλύψεων αυτών. Δεν θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο, θα υπηρετούσε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο υποβάλλοντας την παραίτηση του.

Η θέση του Γιούνκερ ως επικεφαλής του οργάνου που διεξάγει την έρευνα στις φορολογικές πρακτικές που ο ίδιος επίβλεπε ως πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Είναι πιθανό η Επιτροπή να μην βρει τίποτα ανάρμοστο στον παράδεισο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου: η Ε.Ε. επιτρέπει στις κυβερνήσεις των κρατών μεγάλη ευελιξία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση να μην ευνοούν ορισμένες σε βάρος άλλων. Αλλά με τον Γιούνκερ επικεφαλής στην Κομισιόν, μια τέτοια απαλλαγή δεν θα πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Και καταλήγει ότι σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, «δεν βοηθά ένας επικεφαλής που πέρασε την καριέρα του ως χαρακτηριστικός παρασκηνιακός ντίλερ, ενώ δημιουργούσε και διαχειριζόταν έναν διεθνή φορολογικό παράδεισο εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

http://www.bloombergview.com/articles/2014-11-09/jeanclaude-juncker-needs-to-go

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα