Bloomberg: Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμα την κρίση

Η χώρα πούλησε μερικά ομόλογα αυτήν την εβδομάδα, αλλά ας μην παρασυρόμαστε, γράφει το κεντρικό άρθρο του Bloomberg.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά του ιδιωτικού χρέους αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, συγκεντρώνοντας 3 δισ. ευρώ με ένα σχετικά προσιτό επιτόκιο 4,6%. Αυτές είναι οι ενθαρρυντικές ειδήσεις - αλλά δεν σημαίνει

ότι η πιο ισοπεδωμένη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πορεία σταθερής ανάπτυξης. Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ζωής, αναπτύχθηκε λίγο στο πρώτο τρίμηνο και η κυβέρνηση έχει έναν αυστηρότερο έλεγχο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι επιτακτικό και οι βαθύτερες διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις μόλις άρχισαν. Η Ελλάδα δεν έχει αφήσει ακόμα πίσω τα προβλήματά της.

Οι επενδυτές είναι προφανώς πρόθυμοι να έχουν μια αισιόδοξη άποψη για την πιθανότητα αποπληρωμής τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τροφοδότησε αυτή την αισιοδοξία, εγκρίνοντας την "θεωρητικά " νέα βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία χρησιμεύει ως σφραγίδα εγκρίσεως των πολιτικών της και εκείνων των επίσημων πιστωτών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, σημειώστε ότι το ΔΝΤ επεκτείνει την έννοια του "θεωρητικά" πέρα από τα όρια της συνηθισμένης χρήσης. Αναφέρει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού οι αξιωματούχοι του "λάβουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους". Ζητάνε τέτοιες διαβεβαιώσεις εδώ και μήνες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν τις έχουν παραδώσει ακόμα. Δεν είναι σαφές γιατί το ταμείο πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση δικαιώνει την υποστήριξή του, ακόμη και "θεωρητικά".

Η θέση της Ελλάδας δεν είναι απελπιστική με κανένα τρόπο. Η Ευρώπη στο σύνολό της αναπτύσσεται και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένες. Αλλά η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Η απαιτούμενη από την ΕΕ αυστηρότητα στον προϋπολογισμό και η επίτευξη του στόχου αυτού δεν θα στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη: Αυτό πρέπει να προέλθει από μεταρρυθμίσεις της προσφοράς για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την προώθηση των επενδύσεων και την ενθάρρυνση του εγχώριου ανταγωνισμού. Η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται σε αυτούς τους τομείς - και από τα μέτρα που έχουν καθυστερήσει για να καταστήσουν τα χρέη της χώρας διαχειρίσιμα.

Είναι καλό το ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, αν και διστακτικά, και ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν. Αλλά το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ο εφησυχασμός για τις προοπτικές της.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα