Bild: Oι Κύπριοι μας εξαπάτησαν

Κατά της Κύπρου στρέφεται η Bild σε σημερινό της δημοσίευμα, στο οποίο ανακινεί τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο νησί. «Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος» είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας, που επικαλείται μυστική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως

γράφει ο Paul Ronzheimer, η έκθεση αποδεικνύει «πόσα ψέματα είπαν οι Κύπριοι πολιτικοί και γιατί η γερμανική Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια προς το χρεοκοπημένο νησί». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Μάρτιο ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις ύψους δύο και πλέον δις ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες. Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι από 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες- γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών, υπάρχουν συνολικά «μόλις» 270.000 εταιρείες. Από το 2010 όμως ιδρύθηκαν περισσότερες από 56.000.

Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, ο έλεγχος έδειξε ότι από τους 390 πελάτες το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία όμως δεν αναφέρονται ως τέτοια στις τράπεζες. Τέλος, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες, για παράδειγμα ενός Ρώσου που είχε καταδικαστεί για απάτη, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε πέντε κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ.

bild.de

Keywords
Τυχαία Θέματα