Associated Press: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταργήσει τη Σένγκεν

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε ουσιαστική κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζει το Associated Press, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης. Σύμφωνα με το έγγραφο, πολιτικοί κύκλοι της ΕΕ είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση ενός ειδικού, έκτακτου μηχανισμού που υπάρχει στην εν λόγω συμφωνία και να επαναφέρουν το σύστημα

των ελέγχων, ιδιαίτερα εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις των εταίρων της στο συγκεκριμένο θέμα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε τα έγγραφα στο AP υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Υπενθυμίζεται πως τα κράτη της ΕΕ αναγνώρισαν ότι η συνολική λειτουργία της Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Ευρωπαίοι επιθεωρητές επισκέφτηκαν σημεία στα ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο και έδωσαν στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαΐου για να αναβαθμίσει την διαχείριση των συνόρων στα νησιά. Δύο αξιολογήσεις που προωθήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου έδειξαν ότιη Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, αλλά σημείωσαν "σημαντικές παραλείψεις" στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Καθώς όμως οι αιτούντες άσυλο να συνεχίζουν να έρχονται με ρυθμό δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, οι χώρες της Ευρώπης διστάζουν να αποσύρουν τους έκτακτους ελέγχους στα σύνορα. Και αν τους διατηρήσουν χωρίς έγκριση, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται πως η όλη ιδέα της ελεύθερης ζώνης μπορεί να καταρριφθεί.

Σημείωμα που συντάχθηκε από αξιωματούχο στην ολλανδική προεδρία για συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τον προηγούμενο μήνα, έδειξε ότι αποφάσισαν να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα απέτυχε να αναβαθμίσει την φύλαξη των συνόρων ως τον "μόνο τρόπο" για να παρατείνει η Ευρώπη τους συνοριακούς ελέγχους. Ο αξιωματούχος σημείωσε πως συμφώνησαν να επικαλεστούν το άρθρο 26 της συνθήκης του Σένγκεν. "Χωρίς υποχώρηση της μεταναστευτικής πίεσης και με τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε πέρα από το ανώτατο χρονικό όριο πέραν του οποίου μπορούν να διατηρηθούν οι έλεγχοι αυτοί είναι να υιοθετηθεί μια σύσταση της Επιτροπής υπό το άρθρο 26 της Σένγκεν" έγραψε ο αξιωματούχος σε mail που έχει δει το AP.

Μέχρι στιγμής, έξι μέλη της Σένγκεν έχουν επιβάλλει ελέγχους στα σύνορα και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τους καταργήσουν ως τα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο όσων προβλέπει η συμφωνία. Η Γερμανία έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Μαΐου και έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να συνεχίσει τους ελέγχους. Οι άλλες χώρες είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία και η Νορβηγία.

hosted2.ap.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα