11η Σεπτεμβρίου: Πόσα είναι τα πραγματικά θύματα της επίθεσης που άλλαξε τον κόσμο

Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ εκείνων που αρρώστησαν από την τοξική σκόνη και την τέφρα του Ground Zero σε περίπου πέντε χρόνια θα υπερβαίνει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την ημέρα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, λένε οι ειδικοί.

Ενώ όσοι έχασαν τους αγαπημένους τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στην πτήση 93 συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 15η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν σχεδόν 3.000 άτομα, η υγειονομική κρίση που προέκυψε από την επίθεση αυξάνεται.

Τουλάχιστον 1.000 άτομα - και πιθανώς πολλά περισσότερα - έχασαν τη

ζωή τους με επώδυνο θάνατο που προέκυψε από ασθένειες που συνδέονται με την έκθεσή τους στα υπολείμματα που εξαπλώθηκαν από τα συντρίμμια των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο κέντρο του Μανχάταν. Περισσότεροι από 37.000 θεωρούνται επίσημα ως άρρωστοι. Υπάρχουν μάλιστα αυξανόμενες εκκλήσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο μνημείο στον χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που θα αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους που έχουν πεθάνει ή αρρωστήσει από λόγω της έκθεσης σε τοξικές ουσίες μετά την επίθεση.

"Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από τις ασθένειες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου παρά όσοι έχασαν τη ζωή τους από την άμεση επίδραση των επιθέσεων", δήλωσε ο δρ Jim Melius, γιατρός στην Ένωση Εργατών της Νέας Υόρκης που συμβουλεύει, επίσης, το Λευκό Οίκο για την υγεία των εργαζομένων, και προεδρεύει της διοικούσας επιτροπής που επιβλέπει το πρόγραμμα υγείας της κυβέρνησης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πάρα πολύ άρρωστοι με πνευμονοπάθεια και θα έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια μείωση του προσδόκιμου ζωής τους" είπε, "και βλέπουμε ήδη πολλούς περισσότερους πρόωρους θανάτους, και μεταξύ των νέων, από καρκίνους. Πρόκειται να είναι μια νέα γενιά με χήρες και χήρους".

Το 2001, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με πιο γνωστή την τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος Christine Todd Whitman, διαβεβαίωσαν εκείνους που εργάζονταν στο κάτω Μανχάταν τις ημέρες μετά τις επιθέσεις ότι ο αέρας ήταν ασφαλής.

Σε μια συνέντευξη στον Guardian αυτό το Σαββατοκύριακο, η Whitman δήλωσε για πρώτη φορά ότι εκ των υστέρων αυτό ότι ήταν λάθος. Ζήτησε συγγνώμη σε όσους πλήττονται από τα τοξικά υπολείμματα.

Από τις επιθέσεις τις αλ-Κάιντα 2.977 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι 2.753 από αυτούς στους Δίδυμους Πύργους. Τα συντρίμμια που άφησε η επίθεση, "ο σωρός" όπως είθισται να λέγονται, περιείχαν αμίαντο, μόλυβδο, γυαλί, βαρέα μέταλλα, μπετόν, δηλητηριώδη αέρια, πετρέλαιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες που αναμίχθηκαν με τα καύσιμα των αεροπλάνων από την έκρηξη, τα περιεχόμενα από εκατοντάδες γραφεία και τα νεκρά σώματα που γέμισαν τον αέρα και κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή. "Ήταν αηδιαστικό", λέει η Merita Zejnuni, μια 52χρονη καθαρίστρια που εργαζόταν λίγα τετράγωνα πιο πέρα από το Ground Zero, στα γραφεία της Goldman Sachs. "Κάλυπταν το στόμα και το λαιμό σου. Καλύφθηκαν από αυτά. Ήμουν σαν φάντασμα". Η Zejnuni έχει καρκίνο στο στήθος.

Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Stony Brook ανακοίνωσαν ότι η γνωστική δυσλειτουργία, ένας κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είχε εντοπιστεί μεταξύ των πρώτων διασωστών που πήγαν στο Ground Zero.

Το 2010, μετά από χρόνια πολιτική μάχη, το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο Zadroga των 4 δις δολ. - που ονομάστηκε έτσι από έναν αστυνομικό που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης στο Ground Zero και πέθανε το 2006 μετά από αναπνευστικά προβλήματα - για την κάλυψη των δαπανών υγείας όσων δηλητηριάστηκαν από τα συντρίμμια και τις αναθυμιάσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στα τέλη του περασμένου έτους, συμφώνησαν να επεκτείνουν τις διατάξεις του νόμου για 75 χρόνια. Υπάρχει και ένα ξεχωριστό, επίσημο Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων.

Το 2011, ιδρύθηκε το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Υγείας Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTCHP). Έχει 75.000 εγγεγραμμένα μέλη, 87% εκ των οποίων εργάστηκαν για τη διάσωση, αποκατάσταση και απορρύπανση. Τα υπόλοιπα είναι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ή εργαζόμενοι. Συνολικά 1.140 εγγεγραμμένα μέλη έχουν πεθάνει από όταν το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2011, δήλωσε η εκπρόσωπος του WTCHP Christy Spring. "Λόγω του τρόπου που γράφτηκε η νομοθεσία", λέει, "υπάρχει μια αντίληψη ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έκθεσης και των ασθενειών από τις οποίες οι άνθρωποι πάσχουν". Αιτίες θανάτου δεν καταγράφονται από το WTCHP. Δεν υπάρχει κεντρικό αρχείο για το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 2001 και του 2011 από ασθένειες που συνδέονται με τους καπνούς και τα συντρίμμια, ούτε η δυνατότητα να γνωρίζουν ακριβώς πόσοι άλλοι άνθρωποι έχουν πεθάνει χωρίς καμία καταγραφή των ασθενειών τους, οι οποίες έχουν προκληθεί από έκθεση κοντά στο Ground Zero. Το WTCHP έχει πιστοποιήσει ότι 37.000 άνθρωποι πάσχουν από σοβαρή αναπνευστική ή πεπτική ασθένεια, καρκίνο, ή έναν συνδυασμό. Οι περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους είναι από τη Νέα Υόρκη και το 82% είναι άνδρες.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα